Hlavní obsah

Turecko: Máme nahrávku vraždy saúdskoarabského novináře

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Opoziční novinář je nezvěstný od 2. října, kdy navštívil konzulát Saúdské Arábie v tureckém Istanbulu.

Článek

Turecko má k dispozici audiozáznam, který dokazuje, že saúdskoarabský opoziční novinář Džamál Chášakdží byl na konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu zavražděn. Napsal to americký list The Washington Post, pro nějž Chášakdží psal. Nezvěstný je od své návštěvy konzulátu 2. října.

„Ta nahrávka osvětluje, co se Džamálovi stalo, když vstoupil dovnitř. Je slyšet jeho hlas a hlasy arabsky hovořících mužů. To, jak byl vyslýchán, mučen a pak zavražděn,“ sdělil nejmenovaný zdroj americkému listu. Podle něj Turecko o obsahu nahrávky informovalo americké představitele. Jak byl záznam pořízen, není jasné.

Turecko od začátku vznáší podezření o vraždě, Rijád to ale popírá a dosud trval na tom, že novinář z budovy odešel. Saúdská Arábie podle mluvčího tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana požádala, aby se mohla podílet na vyšetřování, na což prý Turecko přistoupilo.

Video: Marek Martinovský, AP

Podle tureckého zdroje serveru Middle East Eye (MEE) se ale nyní Rijád přiklání k názoru, že novináře unesli členové státních bezpečnostních složek. Pokud Saúdská Arábie přistoupí na tureckou verzi, totiž na to, že byl na konzulátu spáchán zločin, bude to znamenat zásadní obrat v dosavadní pozici Rijádu, píše MEE.

„Víme, kdy byl Džamál zabit, v které místnosti, kam bylo tělo odneseno a kde rozděleno na části. Kdyby tam pustili forenzní skupinu, věděla by přesně, kam jít,“ sdělil turecký zdroj serveru.

Agentura Reuters s odvoláním na turecký zdroj napsala, že důkazy by mohly poskytnout rovněž údaje z hodinek Apple, jež měl novinář na ruce a které byly propojeny s mobilním telefonem, jejž nechal venku. Zařízení monitoruje například srdeční tep a zaznamenává pozici GPS.

Reklama

Doporučované