Hlavní obsah

Turecko ode dneška ruší téměř všechna zbylá covidová omezení

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Turecko ode dneška ruší téměř všechna zbývající opatření proti šíření koronaviru, včetně nočního zákazu vycházení či omezení cestování mezi regiony, informoval deník Hürriyet.

Článek

Důvodem je výrazně lepší epidemická situace i rychlejší tempo očkování. Ode dneška se také mohou zdravotníci a lidé starší 50 let v Turecku registrovat k přeočkování, tedy k podání třetí dávky vakcíny, informovalo ministerstvo zdravotnictví.

Ke zlepšení epidemické situace v Turecku přispělo zpřísnění opatření koncem dubna, k němuž vláda přistoupila po rekordních denních nárůstech nakažených. Zatímco v polovině dubna denně evidovali v Turecku až 63 000 nákaz denně a po celý duben to bylo přes 40 000 případů denně, ve středu oznámilo ministerstvo zdravotnictví jen asi 5500 odhalených nákaz koronavirem SARS-CoV-2 za předchozí den.

Ode dneška se tak v Turecku ruší noční zákaz vycházení, který platil od deseti večer do pěti ráno. Opět se tam bez kapacitních omezení otevírají kina a rovněž kavárny a restaurace už nemusí omezovat počet hostů ani ve vnitřních prostorách. Také na venkovních svatebních hostinách už nebude omezen počet hostů a smí se servírovat opět jídlo a pití. Lidé v zemi ale dál musí na veřejnosti dodržovat bezpečnou vzdálenost a hygienická pravidla a nosit roušky. Mírnější pravidla platí pro zahraniční turisty, kteří mají povinnost mít zakrytá ústa a nos jen ve veřejné dopravě a obchodních centrech.

Očkování proti covidu-19 má v Turecku nyní dokončeno na 15,1 milionu z jeho 85 milionů obyvatel. Dalších 19 milionů místních má aplikováno první dávku vakcíny.

V Turecku se dosud potvrdilo na 5,42 milionu případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, který se poprvé objevil koncem roku 2019 v Číně. V souvislosti s nemocí covid-19, kterou tento virus způsobuje, v Turecku zemřelo téměř 50 000 lidí, z toho 45 za poslední den, oznámilo tamní ministerstvo zdravotnictví ve středu.

Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca také ve středu informoval, že ode dneška se mohou starší 50 let a zdravotníci registrovat k podání třetí dávky vakcíny. Dostanou na výběr mezi preparátem od firem Pfizer/BioNTech a čínské společnosti Sinovac a nezáleží na tom, jakou vakcínu dostali předtím. Lidé, kteří nemoc prodělali, se také nově budou moci nechat očkovat už po třech měsících od vyléčení namísto dosavadního půlroku.

Reklama

Související témata:

Doporučované