Hlavní obsah

Turecko po dvou letech ruší výjimečný stav, lidskoprávní aktivisté však varují před pouhou „kosmetickou změnou”

Výjimečný stav v Turecku.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Výjimečný stav v Turecku platil od pokusu o vojenský puč v roce 2016, vláda prezidenta Erdogana ho v mnoha případech využila jako prostředek k odstranění politických oponentů.

Článek

Turecko po dvou letech od neúspěšného pokusu o vojenský puč ruší výjimečný stav. Jeho zrušení sliboval před letošními volbami prezident Recep Tayyip Erdogan. Od té doby prezident upevnil svou mocenskou pozici v zemi, což vyvrcholilo právě jeho drtivým vítězstvím v letošních prezidentských volbách.

Kvůli výjimečnému stavu mohla vláda provést řadu politických čistek vůči kritikům režimu a uzavřít desítky opozičních médií, která jeho vládu kritizovala. Podle Amnesty international je tak jeho zruěení „krokem správným směrem”.

Lidskoprávní organizace však také konstatuje, že bude potřeba podniknout i další kroky k liberalizaci společnosti. Obává se, že zrušení výjimečného stavu by jinak mohlo být pouhou „kosmetickou úpravou” dosavadních poměrů.

Desetitisíce zaměstnanců státních služeb od policistů po učitele v průběhu výjimečného stavu přišly o zaměstnání právě v souvislosti s tím, co světová média nazývají politickými čistkami.

Podobný počet Turků skončil také ve vězení, a to z mnoha důvodů sahajících od protistátní činnosti a terorismu až po spolupráci s muslimským duchovním Fethullahem Gülenem. Erdogan dlouhodobě viní Gülena, který od 90. let žije v USA, z vedení teroristické skupiny a také zorganizování puče v roce 2016.

Reklama

Doporučované