Hlavní obsah

Turecko potvrdilo, že nechá projít uprchlíky do Evropy

Foto: Profimedia.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Reklama

Těžké boje v syrském Idlibu z minulých dní vyvolaly mimořádné napětí mezi Ruskem a Tureckem. Turecko při čtvrtečním syrském útoku přišlo o 33 vojáků a vyžádalo si mimořádné jednání zemí NATO. Situaci se znepokojením sleduje Evropská unie, Spojené státy i OSN. Turecko oznámilo, že už není ochotné bránit uprchlíkům na svém území v cestě k hranicím s evropskými zeměmi a Řecko i Bulharsko kvůli tomu posílilo opatření na hranicích.

Článek

Boje v Idlibu mají zajistit kontrolu syrského režimu nad touto severozápadní provincií, kterou zčásti ovládají stále oponenti Damašku a islámské radikální skupiny. V únoru syrská armáda ve snaze zajistit klíčové dálnice znásobila ofenzívu a dostala se tak do blízkosti tureckých pozorovacích stanovišť, na jejichž zřízení se v minulosti Turecko dohodlo s Ruskem.

Ankara posílila své posádky a pohrozila, že zahájí útoky na syrskou armádu. Týdny bojů ale vyhánějí stále větší počty občanů Idlibu z domovů, mnozí zamířili k turecké hranici, což znásobuje obavy Turecka z další uprchlické vlny.

Rusko po čtvrtečním útoku, při němž zahynulo 33 Turků, uvedlo, že vojáci byli mezi „teroristy“. Turecký ministr obrany Hulusi Akar to ale důrazně popřel. Bezpečnostní rada Ruska, jejíhož jednání se dnes zúčastnil prezident Vladimir Putin, doporučila, aby se Turci drželi výhradně na svých pozorovacích stanovištích.

Turecko po čtvrtečním útoku spustilo vlastní operaci, při níž zaútočilo na 200 syrských cílů. Rusko vyslalo do Středozemního moře dvě fregaty se střelami s plochou dráhou letu, které byly do bojů v Sýrii zapojeny už dříve.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg dnes vyzval Rusko a Sýrii k zastavení ofenzívy a k ukončení náletů, při nichž se přesně nerozlišují cíle. NATO vyjádřilo podporu Turecku jako svému členu a chce, aby se Rusko a Sýrie angažovaly v mírovém řešení syrského konfliktu. NATO provádí letecký dohled nad Sýrií, ale do bojů nezasahuje. Z dnešní schůzky velvyslanců žádná konkrétní vojenská podpora Turecku nevzešla.

Evropská unie se obává, že boje v Idlibu mohou přerůst v mezinárodní konflikt. Šéf její diplomacie Josep Borrell vyzval k zastavení bojových akcí. Znepokojení vyjádřilo i americké ministerstvo zahraničí a generální tajemník OSN António Guterres. Od začátku února zahynulo 134 civilistů včetně 44 dětí, Turecko přišlo o 54 vojáků.

Při náletech umírají i civilisté:

Turecko od roku 2011, kdy začala syrská občanská válka, přijalo 3,6 milionu syrských uprchlíků a obává se nové uprchlické vlny z Idlibu. Mluvčí vládní Strany spravedlnosti a rozvoje Ömer Çelik prohlásil, že Turecko už není dále schopno zadržovat uprchlíky mířící do Evropy. U hranice s Řeckem se podle tureckých zdrojů shromáždily stovky uprchlíků nejen ze Sýrie, ale také Íránu, Iráku, Maroka a Pákistánu. Turecká televize vysílala záběry běženců mířících k hranici. Řecko a Bulharsko posílily pohraniční jednotky a o situaci v Turecku jednal telefonicky s německou kancléřkou Angelou Merkelovou řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Turecko se prozatím marně dožadovalo umístění amerického raketového obranného systému Patriot na své území a dnes vyzvalo k ustavení bezletové zóny nad severozápadní Sýrií, což by mělo zastavit ruské a syrské nálety. Putin s Erdoganem nevyloučili osobní setkání a Erdogan dnes má telefonicky hovořit též s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Hodlá mu podle svého mluvčího sdělit, že slovní podpora nestačí a že Ankara očekává skutečnou pomoc.

Reklama

Doporučované