Hlavní obsah

Turecko představilo model nové stíhačky, podobá se americké F-35

Turecko představilo model nové stíhačky, podobá se americké F-35.Video: Martin Zíta, AFP, Turkish Aerospace

 

Reklama

Turecko představilo na aerosalonu u Paříže model nové stíhačky páté generace. Nese označení TF-X a podobá se americkému letounu F-35, jehož prodej Ankaře hrozí Spojené státy zablokovat. Podle agentury AFP chce Turecko předvést, že se při vývoji vlastního „neviditelného“ letadla dokáže obejít bez USA.

Článek

„Slíbili jsme své zemi, že to bude nejlepší stíhačka v Evropě,“ řekl na slavnostní ceremonii ředitel státního leteckého koncernu Turkish Aerospace Industries Temel Kotil. Podle něj budou v chystaném letounu zatím použity motory General Electric, než bude Turecko schopno v potřebné kvalitě vyrobit své vlastní.

Časový harmonogram pro dokončení letounu je napjatý, neboť poprvé vzlétnout má podle tureckých plánů už v roce 2025. Zařazení do výzbroje se chystá o tři roky později.

Před více než týdnem dala americká strana Ankaře ultimátum, aby do 31. července zrušila nákup ruského protileteckého a protiraketového systému S-400, který není kompatibilní s výzbrojí NATO. Pokud Ankara na požadavek Washingtonu nepřistoupí, nebudou Spojené státy Turecko považovat za partnera při vývoji „neviditelné“ stíhačky F-35. Tím by Turecko ztratilo nárok na zakoupení přibližně 100 kusů tohoto zřejmě nejlepšího bojového letadla současnosti.

Podle AFP je vzkaz Turecka Američanům jednoznačný: I když turecké letectvo nedostane možnost používat stíhačky F-35, na jejichž vývoji se od začátku podílelo, dokáže si samo vyrobit vlastní.

Reklama

Související témata:

Doporučované