Hlavní obsah

Turecko se blíží Číně. Vězní novináře, cenzuruje internet a chce obnovit trest smrti

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Turecká média čelí nebývalé vlně cenzury. Úřady přerušují program uprostřed vysílání.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

V pondělí ráno turecká policie zatkla dalších třináct žurnalistů. Označila je za teroristy a nepřítele státu.

Článek

Šéfredaktora a dalších dvanáct novinářů opozičního deníku Cumhuriyet (Republika), nejstaršího v Turecku, vláda obvinila z podporování pokusu o červencový státní převrat. Redakce se dlouhodobě vymezuje proti situaci v zemi – proti praktikám prezidenta Recepa Erdogana, stejně tak proti jeho Straně spravedlnosti a rozvoje a především proti státní politice vůči kurdské menšině.

Podle istanbulského generálního prokurátora novináři Republiky čelí obvinění ze spolupráce s organizacemi považovanými za teroristické. Podle vlády spolupracovali se Stranou kurdských pracujících, kterou za teroristickou považují i Spojené státy americké a Evropská unie, a s hnutím FETO, které je spojováno s duchovním Fethullahem Gülenem, jehož prezident Erdogan označil za strůjce červencového převratu. Gülen však žije v USA, od puče se distancoval a přes opakované Erdoganovy žádosti ho Spojené státy do Turecka odmítají vydat.

Deník Republika se do sporu s tureckými úřady dostal již vloni. Jeho tehdejší šéfredaktor Can Dundar byl zatčen kvůli uveřejnění informací o turecké rozvědce. Ta podle něho posílala zbraně syrským rebelům. Přestože Dundara Turecko odsoudilo k pětiletému vězení, převezme v listopadu alternativní Nobelovu cenu míru neboli oficiálně Cenu za správný život.

Turecká cenzura na vzestupu

Pondělnímu zatýkání novinářů předcházelo víkendové propuštění více než deseti tisíc úředníků podezřelých ze spolupráce s Gülenovým hnutím. Státní zpravodajská agentura Andalou informovala i o uzavření patnácti mediálních společností kvůli údajným vazbám na kurdské militantní skupiny.

Státní represe vůči opozičním názorům v posledních týdnech gradují. Nejenže úřady ukončily činnost desítek médií, minulý týden dokonce vypnuly internet na jihovýchodě země. Výpadek se dotkl zhruba šesti milionů lidí. Právě na jihovýchodě Turecka žije početná kurdská menšina, jejíž zájmy se turecká vláda snaží systematicky potlačovat. Mimochodem Spojené státy doporučily svým občanům necestovat právě do této oblasti.

Minulý týden se na internetu objevil žebříček světových prvenství jednotlivých států v různých disciplínách. Zatímco v zatýkání novinářů je stále ještě jedničkou Čína, Turecko dosáhlo na první pozici v cenzuře Twitteru.

Trest smrti zastaví Turecku cestu do Evropy

Cenzura a čistky mezi úředníky nepolevují v Turecku ani čtvrt roku po neúspěšném státním převratu. Dosud bylo propuštěno na sto tisíc lidí, mezi nimi policisté, soudci i učitelé. Vláda potírá opozici a její podporovatele vždy se stejným odůvodněním – spolupráce s teroristickými organizacemi a pokus o rozvrácení státu. Do vězení se tak dostalo bezmála čtyřicet tisíc Turků. Prezident Erdogan je přesvědčen, že brzy projde v tureckém parlamentu vládní návrh na zavedení trestu smrti. Za jakých podmínek by soud takový trest uděloval, zatím není známo. Nicméně Evropská unie Erdoganovi vzkazuje, že takový krok uzavře dlouholetá přístupová jednání.

Reklama

Doporučované