Hlavní obsah

Turecko spustilo na severozápadě Sýrie operaci proti Asadovi

Foto: Profimedia.cz

Turecký prezident Recep Erdogan.

Reklama

Ankara tím reaguje na útoky, které jí tento týden v syrské provincii Idlib způsobily silné ztráty.

Článek

Turecko oznámilo, že spustilo vojenskou ofenzivu proti silám syrského prezidenta Bašára Asada na severozápadě Sýrie. Ankara tím reaguje na útoky, které jí tento týden v syrské provincii Idlib způsobily silné ztráty.

Informaci přinesla agentura AFP s odvoláním na tureckého ministra obrany Halusiho Akara. Ankara si ale podle něj nepřeje žádnou vojenskou konfrontaci s Ruskem, které Asada vojensky podporuje.

Syrská armáda se za podpory Ruska snaží v Idlibu zajistit kontrolu Asadova režimu nad touto severozápadní provincií, již zčásti stále ovládají oponenti Damašku a islámské radikální skupiny. V únoru syrská armáda ve snaze zajistit klíčové dálnice znásobila ofenzivu a dostala se tak do blízkosti tureckých pozorovacích stanovišť, na jejichž zřízení se v minulosti Turecko, které podporuje některé z povstalců, dohodlo s Ruskem.

„Operace Jarní štít, který byla spuštěna po mrzkém útoku z 27. února v Idlibu, úspěšně pokračuje,“ konstatoval Akar. Ankara podle něj „nemá v úmyslu“ vejít do střetu s Moskvou.

Těžké boje v syrském Idlibu z minulých dní vyvolaly mezi Moskvou a Ankarou mimořádné napětí. Ankara při čtvrtečním syrském útoku přišla o 33 vojáků. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Turci byli mezi útočícími povstalci, což ale turecký ministr obrany popřel.

Reklama

Doporučované