Hlavní obsah

Turecko umožní odjezd ze země americkému pastorovi, mohou se tak zlepšit vztahy s USA

Pastor Brunson bude moci po dvou letech opustit Turecko.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Brunsona soud sice odsoudil na tři roky vězení, de facto mu však rozsudkem také umožnil návrat do USA. Verdikt by mohl napomoci zlepšení napjatých vztahů Turecka se Spojenými státy.

Článek

Turecko propustí amerického pastora Andrewa Brunsona, který byl v Turecku od roku 2016 ve vazbě a od letošního července v domácím vězení. Soud v Izmiru mu dnes sice udělil trest tři roky a jeden měsíc vězení za napomáhání teroristické organizaci, soudce ale zároveň rozhodl o jeho propuštění z domácího vězení a nezakázal mu vycestovat ze země.

Uvedl to turecký deník Hürriyet i agentura Reuters. Podle Brunsonova advokáta pastor pravděpodobně odjede do USA, s nimiž má Ankara i kvůli tomuto případu napjaté vztahy.

Padesátiletý pastor Brunson, který žije v Turecku přes 20 let, řídil protestantskou církev v Izmiru na západě země, než byl v říjnu 2016 zatčen v rámci čistek tureckého režimu po pokusu části armády o státní převrat.

Turecká prokuratura ho vinila z vazeb na hnutí Fethullaha Gülena, kterého vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana dlouhodobě viní ze snahy ji svrhnout, a také z kontaktů na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK). Obě organizace Turecko považuje za teroristické. Brunson, který byl viněn i ze špionáže, ale všechna obvinění vždy odmítal.

Proces s Brunsonem, kterého Ankara vinila z terorismu a špionáže, přispěl k výraznému zhoršení vztahů mezi Tureckem a USA. Začátkem srpna Washington uvalil sankce na dva turecké ministry kvůli zadržování Brunsona, Ankara odpověděla stejným krokem vůči dvěma americkým ministrům. Následně vypukla mezi zeměmi obchodní válka, když si vzájemně zvýšily cla na dovoz zboží.

Experti oslovení stanicí CNN uvádějí, že verdikt pomůže vztahům USA a Turecka. Přišel navíc v době, kdy turecké úřady viní Saúdskou Arábii z vraždy opozičního novináře Džamála Chášakdžího.

Americký prezident Trump doposud usiloval o udržení vřelých obchodních vztahů Ameriky se Saúdy. Vztahy Turecka s Rijádem jsou naopak dlouhodobě napjaté.

Trump také verdikt komentoval na Twitteru. „Pracovalo se velmi tvrdě na případu pastora Brunsona!“ napsal stručně bez dalších podrobností Trump.

V reakci na dnešní verdikt posílily turecké vládní dolarové dluhopisy, uvedla agentura Reuters. Už v očekávání verdiktu mírně posílila turecká lira.

Reklama

Doporučované