Hlavní obsah

Turecko: USA riskují konfrontaci, pokud nepřestanou podporovat kurdské milice

Turecko vyhrožuje USA kvůli podpoře KurdůVideo: AP

 

Reklama

Spojené státy prý riskují konfrontaci s Tureckem, pokud budou i nadále podporovat kurdské milice YPG, řekl ve čtvrtek mluvčí turecké vlády. Napětí ve vztazích obou zemí se zvyšuje od chvíle, kdy Turecko zahájilo vojenskou operaci v syrském Afrínu.

Článek

„Ti, kdo podporují teroristickou organizaci, se v bitvě stanou terčem,” řekl viceprezident Bekir Bozdag, který zároveň vykonává i funkci mluvčího vlády. Spojené státy by podle něj měly přestat podporovat YPG. Americký prezident Donald Trump zase ve středu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana telefonicky vyzval, aby vojenské operace v Sýrii omezil.

Washington má napjaté vztahy s Ankarou, kvůli podpoře kurdských milicí, kterým USA poskytují zbraně, výcvik a vzdušnou podporu a podporují je v boji proti Islámskému státu. Turecko ale považuje tyto milice za teroristickou organizaci napojenou na kurdské separatisty v zemi a již v minulosti proti tomuto spojenectví opakovaně protestovalo. Turecko navíc před šesti dny zahájilo vojenskou operaci v oblasti Afrín na severu Sýrie, kde proti kurdským milicím YPG bojuje. Vzájemné vztahy mezi Tureckem a Spojenými státy jsou tak momentálně velmi napjaté.

Spojené státy mají nyní v Sýrii kolem 2 000 vojáků v okolí města Manbidže, ke kterému se turecké jednotky mohou v rámci své ofenzivy přiblížit. Jednotky zde působí jako součást koalice bojující proti Islámskému státu a byly do okolí Manbidže umístěny minulý březen, aby zabránily tureckým a kurdským jednotkám ve vzájemných bojích. Rovněž zde pomahály s výcvikem místních jednotek, které měly koalici s bojem proti IS pomoci.

Reklama

Doporučované