Hlavní obsah

Turecko už nechce být „hotelem“ pro příbuzné bojovníků ISIS, vrací je do Německa

Foto: ČTK

Turecko už nechce být „hotelem“ pro příbuzné bojovníků ISIS, vrací je do Německa.

Reklama

Dvě ženy vdané za bojovníky takzvaného Islámského státu přistály na letišti v Berlíně. Let byl součástí turecké deportace osob spojených s terorismem do země jejich původu. Další desítky osob ale setrvávají ve věznicích.

Článek

Vše začalo v pondělí, kdy turecká vláda neočekávaně oznámila, že už nebude fungovat jako „hotel“ pro cizince, kteří spolupracovali s islámskými teroristy. Ženy se tak tento týden staly osmou a devátou osobou, které Turecko repatriovalo do Německa.

Podle německé organizace Hayat, která monitoruje radikalizaci mladistvých, je jednou z nich sedmadvacetiletá žena původem z jižní Asie, narozená v Hannoveru. Do Sýrie měla odcestovat v roce 2014. Dva roky strávila v táboře Ain Issa v severovýchodní Sýrii, v té době kontrolované Kurdy. Tam se uchýlila po smrti svého manžela v boji za Islámský stát.

Žena z tábora utekla minulý měsíc, kdy Kurdové v očekávání turecké invaze otevřeli jeho brány. Následně ji zajala Svobodná syrská armáda a žena skončila v zajetí v tureckém Gaziantepu.

„Žena pravděpodobně cestovala do Sýrie především z lásky ke svému partnerovi a ne kvůli islámské ideologii,“ uvedla projektová ředitelka Hayatu Claudia Dantschkeová.

Druhá žena má být ročník 1998 a nedávno utekla z kurdského tábora al-Hol v severní Sýrii. Další dvě ženy mají do Německa dorazit během tří týdnů, jakmile úřady ověří totožnost jejich dětí, které je budou doprovázet.

Už ve čtvrtek přistála v Berlíně sedmičlenná německo-irácká rodina. Rodinu, která má podle všeho vazby na salafistickou scénu v Dolním Sasku, vyslechly německé úřady. Otec rodiny byl následně zadržen pro několik trestných činů, které ale nebyly spojeny s terorismem.

Německé úřady neochotně přiznávají, že na základě mezinárodního práva musí všem německým občanům umožnit vstup do země. Navrátilce pak budou moci zadržet nebo postavit před soud pouze ve spolupráci s Tureckem a Sýrií. Ty totiž často mají jediné důkazy o tom, že příslušná osoba spolupracovala s teroristy.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas vyzval Ankaru, aby informace o navrátilcích co nejrychleji předala. „Mohou nám pomoci se zadržením a dovedením ke spravedlnosti,“ řekl ministr. Ve věznicích v Turecku, Sýrii a Iráku by mělo být celkem 95 státních příslušníků Německa, kteří mají nějakou spojitost s islámským terorismem.

Reklama

Doporučované