Hlavní obsah

Turecko žádá, aby Němci zadrželi kurdského předáka Sáliha Muslima

Turecká vláda požaduje po Německu zadržení a vydání kurdského předáka Sáliha Muslima.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Turecké úřady požádaly Německo o zadržení a následné vydání kurdského předáka Sáliha Muslima. Syrského Kurda před týdnem zadržela na základě mezinárodního zatykače už česká policie, soud jej ale propustil.

Článek

Turecko požádalo Německo o zadržení a vydání kurdského předáka Sáliha Muslima, kterého turecké úřady považují za teroristu. Obviňují ho mimo jiné z narušování územní celistvosti země. Kurdové Muslima naopak vnímají jako hrdinu boje proti takzvanému Islámskému státu.

Syrského Kurda Muslima na základě tureckého mezinárodního zatykače před týdnem zadržela česká policie. Soud ho ale o několik dní později propustil. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan následně označil verdikt soudu za podporu terorismu.

Sálih Muslim se v Německu zúčastnil berlínské demonstrace proti turecké vojenské ofenzivě na severozápadě Sýrie. Německé ministerstvo vnitra se k situaci zatím odmítlo vyjádřit. Jako důvod uvedlo ochranu soukromí. „Všeobecně platí, že pokud bychom takovou žádost o dopadení dostali, ať už na bilaterálním základě, nebo prostřednictvím Interpolu, musí vždy následovat velmi pečlivé zkoumání,” řekl podle agentury AP novinářům mluvčí Johannes Dimroth.

Dimroth dodal, že německá vláda vezme před přijetím rozhodnutí v úvahu „všechny aspekty, které v takových případech musí být zváženy”. Německo již v minulosti vznášelo námitky proti tomu, že turecké úřady zneužívají mezinárodní zatykače vydané Interpolem, aby nutily ostatní státy zadržovat kritiky tureckého režimu.

Sálih Muslim do minulého roku patřil k vedení Strany demokratické unie (PYD) syrských Kurdů, kterou Ankara považuje za odnož Strany kurdských pracujících (PKK). Ankara považuje obě strany za teroristická uskupení, Evropská unie a Spojené státy řadí mezi teroristické organizace pouze PKK.

Turecká vláda viní Sáliha Muslima také z podílu na pumovém atentátu z roku 2016, při kterém v Ankaře zemřelo 29 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované