Hlavní obsah

Turecký mafián děsí svou vládu. Prezidentovy lidi obviňuje z řady zločinů

Foto: Profimedia.cz

Mafiánský boss Sedat Peker.

Reklama

Šéf turecké mafie Sedat Peker nyní žijící v exilu ve Spojených arabských emirátech obvinil turecké vysoce postavené politiky z organizování řady zločinů.

Článek

Tureckem hýbe velká aféra. Místní mediální prostor zahltila videa, na nichž mafiánský boss Sedat Peker, který počátkem loňského roku uprchl ze země, obviňuje tureckou smetánku z řady organizovaných zločinů. Vládní politici jsou podle Pekera zodpovědní za korupční kauzy, přípravy vražd či pašování zbraní. O obviněních mafiánský vůdce mluví ve videích, která zveřejňuje na svém YouTube kanálu. Těch má v arzenálu již osm a každé z nich má desítky milionů zhlédnutí.

„Miliony lidí se na internetu dívají i na dětské porno,“ reagoval turecký ministr vnitra Süleyman Soylu v pondělní televizní debatě na Pekerova videa, která označil za spiknutí. Cílem mafiána je podle něj destabilizace státu.

Jméno ministra vnitra rovněž figuruje ve videích mafiánského bosse. Peker nazval Soylu „největším drogovým bossem“ a obvinil ho z toho, že léta měl vazby na organizovaný zločin. Soylu mu podle něj předával informace z vyšetřování, mafián ministrovi na oplátku pomáhal ve vnitrostranickém boji. Na tato tvrzení však politik nereagoval.

V posledním videu Peker také tvrdí, že turečtí politici pomáhali teroristické organizaci An-Nusrá, která se účastní občanské války v Sýrii. Turecko podle něj v roce 2015 posílalo do Sýrie zbraně prostřednictvím skupiny SADAT, kterou dle tureckých médií v roce 2012 založil bývalý poradce prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana generál Adnan Tanrıverdi. Organizace je proto považovaná za osobní armádu prezidenta. Sama sebe ale označuje za „první a jedinou společnost v Turecku, která poskytuje poradenské a výcvikové služby v oblasti mezinárodní obrany a vnitřní bezpečnosti.“

Ve svém osmém videu Peker uvádí, že jeho organizace poslala vojenské vybavení do syrského regionu Bayırbucak poté, co bezpečnostní složky v roce 2014 zastavily kamiony Národní zpravodajské organizace (MİT) plné zbraní určené pro syrské džihádisty. „Do Sýrie však byly pod mým jménem odeslány další kamiony. (…) Věděli jsme, že vezou zbraně,“ řekl Peker, jenž je přesvědčen, že za tím stojí právě SADAT.

Organizace ale popřela, že by teroristické buňce An-Nusrá skutečně pomáhala. Ke spáchání trestného činu se podle představitelů organizace přiznal sám Peker. „Vůdce organizovaného zločinu Sedat Peker se na videu přiznal k pašování zbraní,“ stojí v prohlášení z 30. května.

Jak uvádí místní média, Peker z Turecka utekl, aby se vyhnul trestnímu stíhání. Pomocí videí a obvinění současných a bývalých politiků se chce pomstít za kampaň, kterou turecká vláda proti němu a jeho organizacím vede, píše deník Duvar. Sám mafián říká, že videa začal publikovat poté, co do jeho domu vpadli policisté, kteří mířili zbraněmi na jeho ženu a malé dcery.

I ostatní Pekerova tvrzení jsou kontroverzní. V jednom z videí obvinil syna bývalého předsedy vlády Binali Yıldırıma z účasti na mezinárodním obchodování s drogami. Yildirim mladší podle Pekera pašoval kokain a letos navštívil Venezuelu, aby „vytvořil novou trasu pro obchod s drogami“. Expremiér však obvinění odmítl, jeho syn byl prý ve Venezuele proto, aby tam dovezl pomoc v boji proti koronaviru.

V předposledním videu turecký mafiánský vůdce také řekl, že někdejší policejní šéf Mehmet Agar si v roce 1996 najal jeho bratra Atillu Pekera, aby zavraždil novináře Kutlu Adali. Tento incident dosud nebyl objasněn. Opoziční strana v Severokyperské turecké republice v reakci na Pekerova slova vyzvala ke znovuotevření případu.

Erdogan veškerá obvinění mafiána také odmítl a videa označil za součást útoků na Turecko. „Tyto hry a tyto pletichy překazíme,“ řekl prezident s tím, že zločince nenechá na pokoji, dokud jej nedostane do Turecka a nepostaví před soud. Peker přitom podle agentury AP Erdogana dlouhodobě podporoval, například pořádáním demonstrací na jeho podporu nebo zastrašováním jeho politických oponentů.

Reklama

Doporučované