Hlavní obsah

Turecký ministr vyhrožuje, že vypoví dohodu o migraci s EU, pozastaví přijímání uprchlíků z Řecka

Turecko eskaluje politický spor s Evropskou unií.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Turecko útočí i na Rakousko. Přerušuje s ním spolupráci v rámci NATO.

Článek

Politická roztržka mezi Ankarou a zeměmi Evropské unie dále eskaluje. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu pohrozil, že vypoví dohodu o migraci, a pozastavil navracení uprchlíků.

Evropská unie se ve smlouvě, která vstoupila v platnost loni 20. března, zavázala, že bude z Turecka přijímat syrské běžence a poskytne zemi finanční podporu. Ankara na oplátku slíbila, že bude přijímat zpět z Řecka uprchlíky, kteří se na její území nelegálním způsobem dostanou z Turecka. Měsíčně šlo dosud o zhruba 80 osob.

Právě tuto část dohody ale nyní Ankara nebude podle prohlášení Çavuşoglua dodržovat. „Můžeme zrušit dohodu o zpětném přebírání osob. Evropská unie v otázce uvolnění vízového režimu ztrácí náš čas. Momentálně neuplatňujeme dohodu o zpětném přebírání osob a vyhodnocujeme dohodu o migraci,” řekl turecký ministr zahraničí v interview pro 24 TV.

Turecko: Chováte se jako „nacisti a fašisti"

Turecko vyčítá Evropské unii, že dosud nezavedla bezvízový styk mezi zeměmi, o čemž partneři jednali už v roce 2013. EU naopak kritizuje tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana za to, že v zemi utahuje šrouby a má autoritářské sklony.

Nadto se situace nebývale vyhrotila po turecké přestřelce s Nizozemskem. Rozhořela se o víkendu poté, co nizozemské úřady vyhostily tureckou ministryni pro záležitosti rodiny. Předtím Nizozemsko zakázalo přistát v Rotterdamu šéfovi turecké diplomacie Çavuşogluovi. Oba členové vlády chtěli v Rotterdamu vystoupit na shromážděních členů místní turecké komunity, které hodlali přesvědčovat, aby v dubnovém referendu o změnách turecké ústavy hlasovali pro posílení pravomocí hlavy státu.

Erdogan v reakci na jednání nizozemských úřadů přirovnal jejich chování k „nacismu a fašismu”. Stejně se vyjádřil i k Německu, které obdobně jako Nizozemsko zrušilo několik mítinků s účastí tureckých ministrů.

Turecko už útočí i na Rakousko

Mimo Německa a Nizozemska se kritika Ankary obrátila i na Rakousko. Turecko totiž přerušilo spolupráci s partnerskými zeměmi NATO. Tedy ne se samotnými členy, ale se spolupracujícími nečlenskými zeměmi, jako je právě Rakousko, ale také Švédsko nebo Gruzie.

„Panovalo tu nějaké napětí s Rakouskem, které resultovalo v přerušení spolupráce. Ta se však zaměřuje pouze na Rakousko. Na ostatní partnery nemíříme,” řekla agentuře Reuters mluvčí turecké mise při NATO Fatma Pasaogluová.

Turecká blokáda může ale ohrozit společné mise v Kosovu nebo v Afghánistánu.

Diplomatická válka mezi Tureckem a Nizozemskem.

Reklama

Doporučované