Hlavní obsah

Turecký parlament schválil kontroverzní změny volebního zákona, následovala bitka

Po schválení změn volebního zákona vypukla mezi poslanci bitka.Video: Reuters

 

Reklama

Turečtí poslanci se do sebe pustili pěstmi poté, co parlamentem prošla kontroverzní změna volebního zákona. Opozice tvrdí, že návrh zákona může ohrozit spravedlivost klíčových voleb v roce 2019.

Článek

Po oznámení výsledků hlasování o kontroverzních změnách ve volebním zákoně v tureckém parlamentu létaly pěsti. Podle agentury Reuters se bitva rozpoutala mezi nacionalistickými zákonodárci a hlavní opozicí.

Změny jsou podle kritiků protiústavní. Jejich účelem je údajně posílení moci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Jeho vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje by mohla vstoupit do předvolební koalice s nacionalisty ze Strany národní akce. Taková koalice pak může vstoupit do parlamentu i bez nutných 10 procent hlasů.

Volební komise by měla mít nově právo slučovat volební obvody, přesouvat volební urny do jiných okresů nebo povolávat ozbrojené složky. Volební lístky také nebudou muset nutně nést razítko příslušné volební komise. K tomu už došlo během loňského referenda, což opoziční strany neúspěšně napadly u nejvyššího soudu.

Podle hlavní opoziční síly, Lidové republikánské strany, mohou změny vést k volebním podvodům. Nová opatření podle ní také způsobí, že proces hlasování bude méně transparentní. Erdoganova Strana spravedlnosti a rozvoje změny hájí tím, že jsou nezbytné pro bezpečnost voleb. A to zejména na jihovýchodě země obývané převážně Kurdy. Tam údajně kurdští povstalci výhrůžkami nebo násilím ovlivňují voliče.

Reklama

Doporučované