Hlavní obsah

Turecký režim vydal zatykač na 150 dalších členů opozice, prý chtěli svrhnout Erdogana

Turecký prezident Erdogan minulý týden vyhrál prezidentské volby.

Reklama

V Turecku vešly v platnost zatykače na pravděpodobné členy, podle turecké vlády, teroristické skupiny Gülenovo hnutí, která se údajně snaží o svržení prezidenta Erdogana. Mezi obviněnými jsou hlavně studenti, vojáci a policisté.

Článek

Turecká prokuratura vydala zatykače na dalších 151 lidí, které podezřívá z členství v Gülenově hnutí. To Ankara dlouhodobě pronásleduje, protože ho viní ze snahy svrhnout vládu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Mezi nově obviněnými je řada vojáků, studentů vojenské akademie či bývalých policejních důstojníků. O vydání nových zatykačů informovala agentura Anadolu.

Většinu ze zatykačů vydala prokuratura v provincii Bursa na severozápadě země, kde má policie příkaz zatknout stovku lidí, včetně vojáků či bývalých vojáků, studentů vojenské akademie, kteří už ale byli ze školy vyhozeni, či bývalých policejních důstojníků. Dalších pět desítek zatykačů vydala prokuratura v Ankaře.

Všichni jsou podezřelí z členství ve skupině, kterou režim nazývá „teroristická organizace Fethullaha Gülena“ (FETÖ). Tento sedmasedmdesátiletý islámský duchovní žije dlouhodobě v USA, protože v Turecku je na něj už několik let vydán zatykač. Jeho hnutí je činné v Turecku i dalších zemích, kde založilo školy, zdravotnické a finanční instituce či média. Organizace, které Gülenovo hnutí založilo v Turecku, ale v posledních letech stát většinou zrušil či převzal jejich správu.

Příznivce Gülenova hnutí, i jen domnělé, turecký režim dlouhodobě pronásleduje, zejména pak od roku 2013, kdy se podle prokuratury snažili svrhnout vládu tím, že rozpoutali korupční skandál. Ve skandálu figuroval mimo jiné i syn nynějšího prezidenta a tehdy premiéra Erdogana.

Pronásledování Gülenových příznivců vláda zintenzivnila po pokusu armády o puč z července 2016. Od té doby se čistky ve státní správě dotkly na 16 tisíc lidí, včetně soudců, policistů či učitelů, několik tisíc se jich podle tureckých médií do práce posléze mohlo vrátit. Na 50 tisíc lidí ale také skončilo za mřížemi. Ve vězení je nyní v Turecku i na 150 novinářů.

Nulový rozdíl mezi sympatizanty a členy

Loni v listopadu kritizoval ankarský prokurátor rozhodnutí nejvyššího soudu, který v jednom odvolacím případu rozhodl, že soudy by měly rozlišovat mezi „sympatizanty“ Gülenova hnutí a jeho „členy“. Podle prokurátora by ale takové rozlišování komplikovalo vyšetřování.

Nejvyšší soud řešil loni odvolání zemědělského úředníka Hakana Özcana, který byl v roce 2016 odsouzen k šesti letům vězení za „členství v organizaci FETÖ“. Jako důkaz jeho členství uznal soud nižší instance fakt, že Özcan posílal děti do „školy spřízněné s tímto hnutím“ a „měl předplacené noviny vydávané organizacemi financovanými tímto hnutím“.

Prezident Erdogan podle deníku Hürriyet už dříve podobné rozsudky hájil s tím, že vláda před lety varovala lidi, aby neposílali nadále své děti do škol Gülenova hnutí a neukládali si do jeho bank peníze.

Reklama

Doporučované