Hlavní obsah

Turisté, jeďte domů! Vlna odporu k rekreantům se šíří Španělskem

Mladým Španělům vadí mimo jiné zvyšování nájmů, které turismus způsobuje.Video: Klára Galová

 

Reklama

Proti masovému turismu protestují mladí antikapitalisté třeba v Barceloně.

Článek

Turisté, jeďte domů, zvyšujete nám nájmy. Nápis na zeď jednoho z domů v Barceloně nasprejovali přívrženci levicové skupiny Arran. Ta volá po regulaci turismu a několikrát už vyšla nejen do barcelonských ulic na protest proti neutuchajícímu přílivu turistů. Skupina také ničí veřejná kola, které turisté hojně využívají, na sociální sítě vypustila pak video, v němž její příznivci házejí konfety na turisty v restauracích.

Protestuje se především na Mallorce a v Barceloně, tedy v nejpopulárnějších turistických destinacích. Pochod demonstranti plánují také ve městě San Sebastian.

Skupina Arran se hlásí k politické straně CUP, která se profiluje jako antikapitalistická. Ta aktivistům ve svém twitterovém příspěvku vyjádřila podporu. Na druhé straně se lokální politici snaží turisty uklidnit a zdůraznit, že jsou v zemi stále vítaní.

Strana kritizuje model masového turismu, který podle jejích slov dělá z obyvatel otroky a mění zemi v zábavní park. „Současný model turismu vyhání lidi z jejich čtvrtí a poškozuje životní prostředí. Vidíme to kolem pobřeží, všude jsou budovy,“ řekl mluvčí CUP stanici BBC. Podle něj nelze aktivity skupiny chápat jako vandalismus, ale jako sebeobranu.

V roce 2016 navštívilo Španělsko rekordních téměř 80 milionů turistů. Katalánsko hostilo 18 milionů z nich, což z něj dělá u turistů nejpopulárnější region. Odpor proti dovolenkářům je tu nejtvrdší.

Ke stále rostoucímu počtu turistů přispívají levné letenky a platformy, jako je Airbnb. Investoři kupují celé budovy a domovníci vidí v cestovním ruchu příležitost ke zvýšení nájmů. 40 % turistických apartmánů je v Barceloně ilegálních, neregistrovaných a bydlení pro místní je nedostatek. Nájmy se během roku 2016 zvýšily o 16,5 %.

Reklama

Doporučované