Hlavní obsah

Turisté jsou v Turecku vážení. Nemusí dodržovat opatření, co platí pro místní

Foto: Profimedia.cz

Údolí motýlů v Turecku (ilustrační fotografie)

Reklama

Turisté, kteří vyrazí na dovolenou do Turecka, se nemusejí v souvislosti s koronavirem obávat žádných přísných pravidel. Platí pro ně mírnější protiepidemická opatření než pro místní.

Článek

Na většině míst se mohou pohybovat bez ochrany dýchacích cest, nemusejí dodržovat zákaz vycházení. Zdejší vláda podle Tatiany, která v zemi už 11 let žije a pracuje jako delegátka jedné z českých cestovních kanceláří, uvažuje, že by zrušila i povinnost testů při překročení hranic. Zjistila to zpravodajka ČTK na místě.

Turečtí občané a lidé s trvalým pobytem v Turecku musejí stále nosit chirurgické roušky ve všech vnitřních i venkovních prostorech. Zahraniční cestovatelé mají povinnost mít zakrytá ústa a nos jen ve veřejné dopravě a v obchodních centrech. Například v autobusech, pokud jsou dvě místa vedle sebe, musí jedno podle delegátky Tatiany vždy zůstat volné. Také kapacity turistických autobusů by měly být naplněny jen na 50 procent, uvedla.

Se sníženou kapacitou musejí cestovatelé počítat i v dalších dopravních zařízeních jako jsou lanovky. Kabina lanové dráhy na vrchol hory Tahtali 2365 metrů nad mořem, nedaleko přímořského letoviska Kemer, běžně pojme 80 cestujících, momentálně jich vozí vždy jen 40. Lidé musejí mít uvnitř nasazenou roušku. Před vstupními turnikety v dolní i horní stanici je k dispozici stojan s dezinfekcí. Přes sníženou kapacitu se dnes podle zjištění ČTK turisté do lanovky vešli, nemuseli čekat ve frontě na další jízdu.

V Turecku dále platí noční zákaz vycházení. Začíná ve 22:00 a končí druhý den ráno v 05:00. V neděli pak nesmějí lidé vycházet po celý den. I toto se ale podle delegátky Tatiany týká jen Turků a rezidentů.

Češi, kteří se chtějí do Turecka vypravit, potřebují pro vstup certifikát o negativním PCR testu ne starší než 78 hodin. Potvrzení je třeba mít v angličtině, vytištěné a opatřené razítkem. Podle některých českých cestovních kanceláří i informací na webu českého ministerstva zahraničí by měl stačit antigenní test provedený maximálně 48 hodin před cestou. Podle delegátky Tatiany ale Turecko upřednostňuje PCR testy, antigenní se v zemi podle ní vůbec neprovádějí. Turecká vláda však zvažuje povinnost testů při vstupu do země zrušit, mohlo by se tak stát kolem 20. června. Vládní představitelé budou o tématu teprve jednat, řekla dnes delegátka.

Test by už nyní neměl být povinný pro ty, kteří alespoň 14 dní před cestou dokončili očkování nebo v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19.

V Turecku, které má přes 80 milionů obyvatel, bylo podle informací na webu tureckého ministerstva zdravotnictví k 8. června odhaleno 6609 nových případů koronaviru. Očkování v Turecku je podle delegátky Tatiany svižné, naočkováno je 50 procent obyvatel. U pracovníků v cestovním ruchu, kteří byli očkováni přednostně, je to podle ní dokonce 80 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované