Hlavní obsah

Chcete dovolenou na Sicílii? Část vám proplatíme, lákají úřady

Foto: Profimedia.cz

Zaplní se sicilská pláž Cala Madonna opět turisty ze zahraničí?

Reklama

Zatímco severoitalská Lombardie se stala epicentrem koronaviru v Evropě, Sicílii zasáhla nemoc jen okrajově. Tamní regionální vláda chce opět přitáhnout turisty, a to pomocí dotací. Plánuje, že jim část dovolené zaplatí.

Článek

Celkem 75 milionů eur chce sicilská regionální vláda investovat do obnovy turistického ruchu, který srazila na kolena pandemie koronaviru. Turistika na Apeninském poloostrově spadla od 10. března, kdy začala platit karanténní opatření, o 95 procent. Sicilská vláda proto přišla s plánem, jak na tamní pláže turisty opět nalákat.

Plán, o němž informoval britský deník The Guardian, počítá s tím, že by úřady zaplatily turistům vždy jednu noc z třídenní dovolené, případně dvě noci ze šestidenního pobytu. K tomu by měli turisté dostávat i vouchery na různé kulturní akce nebo návštěvy památek. Podle italské verze serveru Bussines Insider bude pro turisty přichystáno na 400 tisíc voucherů.

Hranice se otevřou, věří ministr

Plán představil v pořadu Mattino Cinque, šéf sicilského turistického sektoru Manlio Messina. Některá média psala také o možnosti, že by regionální vláda mohla pokrýt i část ceny letenek, to se ale zatím nepotvrdilo. Další informace by se měly objevit na webu Sicilské turistické centrály po dalším uvolnění restrikcí.

O turisty ale stojí i vláda v Římě. Italský ministr kultury a turistiky Dario Franceschini odmítl spekulace o tom, že země zůstane uzavřená pro turisty ze zahraničí po celý rok. Toto tvrzení označil za „fake news“.

„Nikdy jsem nemluvil ani nepřemýšlel o tom, že by se turistům italské hranice uzavřely po zbytek roku 2020. Pracuji na pravém opaku a včera jsem na schůzce unijních ministrů turistiky navrhl společný postup k řízení rizika infekce. Začínáme také bilaterálně jednat,“ citoval ho list Il Messagero.

Franceschini ale také připustil, že mezinárodní turistika letos v létě strmě poklesne a že bude nutné investovat do domácí turistiky, protože Italové budou trávit prázdniny doma.

Turistika je pro italskou státní pokladnu důležitým zdrojem příjmů. Vloni se na národním HDP podílela 13 procenty. Úřady v Římě nyní odhadují, že jen letos turisté utratí v zemi o 20 miliard eur méně než loni.

O obnovení turistického ruchu pomalu začínají mluvit i další středomořské státy, především Chorvatsko. To navrhlo na schůzce unijních ministrů zavedení takzvaného koronavirového pasu, jehož součástí by bylo i potvrzení o bezinfekčnosti. V červnu chystají otevřít první pláže s občerstvením Řekové, o dotacích podobných těm na Sicílii se ale jinde nemluví.

„Ve Španělsku tato otázka nyní není na pořadu dne,“ řekla Seznam Zprávám Zuzana Churanová ze španělské cestovní centrály v Praze. Zmínila přitom čtyřfázový plán španělské vlády na postupné uvolňování restrikcí, podle něhož by se země měla postupně vracet k normálnímu životu během července a srpna, pokud se tedy bude epidemie vyvíjet dobře. Vláda až v minulém týdnu povolila lidem vycházky z domů, cestovat napříč zemí stále možné není.

Otázkou je, kam přesně budou investice sicilské regionální vlády směřovat. To, že by vláda proplácela zmíněné noci v hotelu jednotlivým návštěvníkům, není příliš pravděpodobné. Spíše přispěje cestovním kancelářím, hotelům a dalším hráčům v turistickém sektoru, aby například mohli udržet ceny na stávající úrovni a nemuseli kvůli propadu příjmů skokově zdražovat.

Podobný model funguje i u dovolené pro seniory, kterou částečně dotuje hned několik evropských států. Levnější zájezdy pro tuto skupinu klientů pak mohou prodávat vybrané cestovní kanceláře. Vlády středomořských států si spočítaly, že i když na prázdniny u moře cizincům částečně přispějí, vyplatí se jim to.

Reklama

Související témata:

Doporučované