Hlavní obsah

Turisté vzali Slovensko útokem. Tatry praskají ve švech

Foto: Profimedia.cz

Turisté u Symbolického hřbitova obětí Tater u Popradského plesa.

Reklama

Slovensko se hemží zahraničními i místními turisty. Na využití lanovek, které člověka vyvezou za výhledy na slovenskou krajinu, lidé čekají i desítky minut. Přeplněná jsou často také koupaliště či aquaparky.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Do Madridu s rouškou

Od čtvrtka je ve španělském autonomním společenství Madridu povinností mít roušku na všech veřejných místech, a to bez výjimky. Již v úterý toto rozhodnutí oznámila tamní regionální šéfka Isabel Díaz Ayusová na tiskové konferenci, informoval web El País.

Koronavirové opatření přišlo kvůli náhlému prudkému nárůstu nakažených na území Madridu. Ayusová tento jev připisuje zejména mladým a jejich nočním aktivitám, jako jsou návštěvy klubů. Apelovala tak na mladší obyvatelstvo, aby jednalo zodpovědně a neohrožovalo sousedy i sebe.

S podobnými problémy se setkal také španělský ostrov Mallorca, kde kvůli bujarému nočnímu životu úřady uzavřely některé bary a restaurace. To ovšem noční život nezastavilo, mnozí své oslavy přesunuli do domů či zahrad, jak Seznam Zprávy informoval zdroj, který na ostrově žije.

Slovensko zaplavili turisté

Přeplněná koupaliště a nebývale navštěvovaná příroda, tak vypadá Slovensko v dnešních dnech. Mohou za to nejen zahraniční turisté, kteří si zemi zvolili jako cílovou destinaci pro svou dovolenou, ale také místní, kteří volno tráví doma.

V posledních dnech se internetem šíří fotografie a videa, na kterých je možné vidět například dlouhé fronty lidí čekajících na lanovky v Tatrách. Mnozí, kteří se v podobné situaci sami ocitli, pak prohlašují, že dovolenou na Slovensku už znovu podstoupit nechtějí.

Švédi vyrážejí do světa

Švédsko od čtvrtka ruší doporučení pro své občany, aby se kvůli pandemii koronaviru vyhnuli cestám do čtyř evropských zemí - Norska, Dánska, Švýcarska a do České republiky. Ostatní omezení týkající se cest do zemí Evropské unie a Británie zůstanou v platnosti do 12. srpna, uvedla podle agentury Reuters švédská vláda.

Švédsko postupovalo jinak než ostatní evropské státy a poutalo v uplynulých měsících pozornost svým volnějším přístupem k boji s koronavirovou pandemií, když spoléhalo na zodpovědné chování obyvatel. Otevřena rovněž zůstala většina škol či obchodů.

Počet mrtvých v souvislosti s nemocí covid-19 i počet pacientů léčených na jednotkách intenzivní péče ve Švédsku od dubna pomalu klesá. Od začátku epidemie testy v zemi odhalily téměř 80 000 případů a 5730 pacientů na komplikace spojené s covid-19 zemřelo. V přepočtu na počet obyvatel je bilance mrtvých vyšší než v sousedních zemích, je nicméně nižší než v některých státech, které zavedly celostátní karanténu a přijaly mnohem přísnější opatření.

Chorvatský aquapark byl jmenován třetím nejlepším v Evropě

Aquapark Istralandia byl prvním aquaparkem, který se na chorvatském území otevřel. Nově získal dvě ocenění v rámci Traveler’s Choice Awards webu Tripadvisor, kde byl zvolen třetím nejlepším v Evropě a pátým nejlepším na světě pro rok 2020. Park se nachází poblíž města Novigrad.

Za dobu svého působení vyhrál aquapark už několik cen. Tu poslední získal díky algoritmu webu Tripadvisor, který porovnal různé parametry všech vodních zábavních parků na něm vedených. Mezi zahrnuté aspekty patřila například hodnocení, která park získal, nebo kvalita a kvantita recenzí komunity webu.

Zprávy z Británie: Karanténa po příjezdu se může týkat i dalších zemí

Britská vláda je připravena okamžitě rozhodnout o povinné karanténě při příjezdu lidí z dalších zemí, jestliže se v nich situace šíření koronaviru „vymkne kontrole“. V rozhovoru s televizní stanicí Sky News to uvedl ministr kultury Oliver Dowden. Britská vláda o víkendu náhle oznámila povinnou dvoutýdenní karanténu pro všechny, kdo se vracejí ze Španělska. Jakých dalších států by se opatření mohlo týkat, Dowden nesdělil. Podle listu The Daily Telegraph ale ministři pozorně sledují zejména vývoj v Lucembursku, Belgii a v Chorvatsku.

„Bylo by hloupé, kdyby vláda nepřistoupila k těmto opatřením, jestliže se budeme domnívat, že existuje určité riziko,“ řekl britský ministr. „Nemůžeme riskovat, že k nám bude virus znovu importován z jiných zemí, kde počet případů nákazy narůstá,“ dodal.

Opatření, které Londýn o víkendu zavedl, zaskočilo desetitisíce britských turistů, již ve Španělsku tráví dovolenou nebo se tam teprve chystají, a bylo nepříjemným překvapením i pro španělský turistický sektor. Madrid proto okamžitě začal usilovat o to, aby britské úřady z nového nařízení o karanténě vyjmuly alespoň turisty na hojně navštěvovaných Baleárských a Kanárských ostrovech, kde je v současnosti počet nakažených koronavirem velice nízký. Británie zatím jen snížila počet dní karantény ze 14 na 10 dní.

Reklama

Doporučované