Hlavní obsah

Turistická sezóna v Česku bude stejně silná jako loni. Vzhledem k problémům Boeingu zázrak!

Na dovolenou s cestovní kanceláří odjede i letos na 2 a půl milionu ČechůVideo: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Letošní letní turistická sezóna bude podle předběžných odhadů stejná jako loni. Pro Seznam to uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Článek

Poslední tři roky trh mírně rostl – šlo ale spíš o jednotky procent. Například loni odjelo na dovolenou s cestovními kancelářemi zhruba 2 a půl milionu turistů a stejné číslo tedy nejspíš můžeme čekat i letos. „Je to trochu zázrak při všech potížích, které nám způsobilo uzemnění Boeingu 737 MAX“, dodává Jan Papež.

Trendy se podle něj drží. Jasným trendem je zkracování hlavní dovolené: „Zatímco ještě před 10, 15 lety jsme byli zvyklí trávit u moře 14 dnů, to už se příliš neděje. Teď je nejčastější doba hlavní letní dovolené týden“, upřesňuje Papež a doplňuje: „Ušetřené dny pak lidé využívají k dalším kratším výletům – doma i v zahraničí. Zjednodušeně řečeno, chceme oproti praxi před lety vycestovat ne jednou, ale několikrát za rok – poprvé s celou rodinou, nejlépe k moři, podruhé s kamarádkou třeba do Paříže a pak dejme tomu ve dvou někam na kola“.

Hodně lidí také část své dovolené stráví v Česku. Roste zájem o Slovensko a letní hory v Rakousku či Polsku. Aktivní a zážitková dovolená je stále oblíbenější.

Reklama

Doporučované