Hlavní obsah

Turistické destinace bojují s negativními dopady popularity. Některá oblíbená místa se zavírají

Stále více populárních turistických destinací se přívalu návštěvníků začíná bránit.Video: Reuters

 

Reklama

Na přemíru turistů si kromě asijských destinací stěžují i evropská města, jako jsou například Benátky, Dubrovník nebo Barcelona.

Článek

Stále více populárních turistických destinací se přívalu návštěvníků začíná bránit. Příslušné úřady spravující památky po celém světě se snaží najít způsob, jak počet návštěvníků omezit. Má totiž často negativní dopad na životní prostředí i na život místních obyvatel.

Problém s turisty mají podle BBC například v Thajsku. Na pláž Maya Bay, kde se v roce 2000 natáčel film Pláž s Leonardem DiCapriem, každý den přicházelo 4 až 5 tisíc lidí. Tamní úřady rozhodly pláž na čtyři měsíce, od června do září, uzavřít, aby se mohla alespoň částečně zregenerovat. Časté kotvení lodí totiž ničí tamní korály.

Maya Bay budou moci po znovuotevření navštívit maximálně 2 tisíce návštěvníků denně a lodím bude zakázáno kotvit na postižené části útesu. Další čtyřměsíční uzavření je zároveň plánováno i na příští rok.

K uzavření a úklidu populárního ostrova Boracay se uchýlil i filipínský prezident Rodrigo Duterte. Turistická pauza začne na konci dubna a bude trvat půl roku. Jeden z nejnavštěvovanějších filipínských ostrovů minulý rok hostil téměř 2 miliony lidí.

Problémy s přemírou turistů se netýkají jen asijských destinací. Stěžují si i některá evropská města, například italské Benátky nebo chorvatský Dubrovník. Španělská Barcelona v roce 2017 zpřísnila kontrolu ubytovacích zařízení bez příslušné licence, často nabízených pod platformou Airbnb. Město uvedlo, že zvyšovala ceny bydlení pro místní obyvatele.

Reklama

Doporučované