Hlavní obsah

Turistům se návštěva Prahy prodraží, uhradí vyšší poplatky

Foto: Prague City Tourism

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení Prahy chce zvýšit turistický poplatek za ubytování z nynějších 21 na 50 korun za den. Zvýšení zaplatí turisté.

Článek

Důvodem je snaha zvýšit příjmy města, které jsou nižší než výdaje spojené s turismem. Město proto schválilo memorandum se svou firmou Prague City Tourims a Asociací hotelů a restaurací ČR, podle kterého vznikne do března 2022 návrh zavedení nové ceny. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní. Současná výše poplatku platí od 1. ledna 2020. Magistrát kvůli pandemii covidu-19 loni poplatek odpouštěl. Turismus patří mezi nejpostiženější odvětví.

„Velmi vítám odsouhlasení memoranda, na jehož základě bude Praha investovat mnohem více prostředků do udržitelného cestovního ruchu. Ty však nepůjdou z peněz pražských daňových poplatníků, ale z poplatku z pobytu, který platí samotní turisté,“ uvedl Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), náměstek primátora a radní pro oblast financí a rozpočtu. „Tento poplatek je jediným nástrojem, kterým české obce dokáží přímo kompenzovat náklady spojené s cestovním ruchem a pomocí kterého se mohou podílet na jeho ekonomických přínosech. Praha s výší ubytovacího poplatku z pobytu 21 korun za noc zaostává jak v rámci Evropy, tak dokonce i za řadou českých měst. Zvýšení poplatku pomůže městu i Pražanům a jsem rád, že se na tomto nutném kroku shodneme i se samotnými hoteliéry.“

Ne všichni jsou nadšení. Například Ondřej Prokop (za ANO), zastupitel Prahy 11 i hlavního města, uvedl, „že radní Prahy v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem dnes v rámci jejich vlády nekonečného zdražování zahájili proces dramatického zvýšení poplatku za ubytování turistů v Praze. A to v době, kdy turismus zaměstnávající tisíce lidí po covidu kolabuje,“ konstatoval.

Pražská vláda ovšem trvá na tom, že jde o prospěšný krok. Město také chce podporovat image Prahy jako vhodné destinace pro kongresy a konference. Město bude rovněž podporovat výstavy, veletrhy nebo jiné významné akce, ať už kulturní či byznysové, které budou lákat kultivované návštěvníky.

Radní Prahy v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem dnes v rámci jejich vlády nekonečného zdražování zahájili proces dramatického zvýšení poplatku za ubytování turistů v Praze. A to v době, kdy turismus zaměstnávající tisíce lidí po covidu kolabuje.
Ondřej Prokop, zastupitel za ANO

„Chceme ukázat to nejlepší, co může Praha nabídnout, a posílit tak její image jako destinace plné historie, památek, kultury a kvalitní gastronomie. Marketingovými kampaněmi budeme cílit na kultivovanou klientelu, která je pro město největším přínosem,“ dodala Hana Třeštíková (Praha Sobě), radní pro oblast kultury a cestovního ruchu. „Takový návštěvník si svoji destinaci nevybírá podle výše ubytovacího poplatku ale podle toho, co mu může nabídnout. Společně s hoteliéry se shodujeme, že se navýšení pobytového poplatku nepodepíše na atraktivitě našeho hlavního města, naopak nám ji pomůže navýšit.“

Cestovní ruch v hlavním městě zaměstnává více než sto tisíc lidí. Vybrané daně a jejich následné přerozdělení ale v rámci rozpočtového určení daní nemají vazbu na regiony a jejich ekonomickou aktivitu. Ačkoliv je tedy cestovní ruch významnou složkou pražské ekonomiky, Praha získává pouze zlomek z daňových výnosů, které z turismu plynou veřejným rozpočtům.

„Praha historicky tvoří více než šedesát procent celkového objemu cestovního ruchu v České republice. Jsme velmi rádi, že se nám společně podařilo nalézt cesty systémového financování podpory cestovního ruchu. Je to dobrá zpráva i pro obyvatele města a pražské podnikatele, kteří jsou v mnoha případech ekonomicky přímo nebo nepřímo na rozvoji turismu závislí,“ uvedl Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky.

Poplatek z pobytu, který je jako jediný v oblasti cestovního ruchu přímým příjmem financí pro obce, prý představuje možnost, jak získat přístup k prostředkům, které budou investovány zpět do rozvoje udržitelného turismu s vysokou přidanou hodnotou a budování image Prahy jako kultivované a atraktivní destinace. Poplatek platí samotní turisté za každou noc strávenou v pražském ubytovacím zařízení při krátkodobém pobytu nepřevyšujícím 60 dnů.

„Kvůli rozpočtovému určení daní dochází z pohledu města dlouhodobě k tomu, že výdaje v cestovním ruchu převyšují jeho příjmy,“ připomenul předseda představenstva Prague City Tourism František Cipro. „Tento rozdíl má navýšení poplatku z pobytu zmírnit. Část tohoto příjmu využijeme na kultivaci cestovního ruchu a budeme tak schopni lépe zamezit jeho negativním projevům.“

Zákon o místních poplatcích umožňuje od 1. ledna 2021 zvýšení sazby poplatku z pobytu z dosavadní hranice 21 korun až na 50 korun. Této možnosti již využily například Český Krumlov, Františkovy Lázně nebo Valtice.

Při porovnání s dalšími evropských městy je podle ČTK poplatek v Praze na výrazně nižší úrovni. Zmíněných 21 korun představuje zhruba 0,81 eura. Podle dokumentu například v Barceloně činí 1,1 eura, ve Vídni 2,11 eura, v Budapešti 3,2 eura. Více než šest eur zaplatí turisté v Římě a v Kodani dokonce 19,04 eura.

Na poplatcích z ubytování šlo v roce 2019 do městské pokladny zhruba 344 milionů korun. Loni jej město kvůli koronavirové pandemii odpouštělo. Navíc došlo k výraznému poklesu turistů a město vybralo pouze 67 milionů korun, přičemž v letošním roce to od ledna do konce září bylo 34 milionů korun.

Pokud zastupitelé návrh schválí, nová sazba poplatku začne platit od počátku roku 2022.

Reklama

Doporučované