Hlavní obsah

Turisty budou do jižních Čech lákat Troška i Toušlová

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Turisty budou letos do jižních Čech lákat pomocí spotů režisér Zdeněk Troška, moderátorka Iveta Toušlová nebo bývalý hokejista Roman Turek. Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) bude také víc propagovat venkovské památky.

Článek

Rok se ponese v domácím cestovním ruchu. „Podařilo se připravit projekt dvanácti osobností, které budou tvářemi jižních Čech, jména jako Zdeněk Troška, Roman Turek, Iveta Toušlová, budeme to stavět na příbězích. Pak jak roste zájem o agroturistiku, tak roste výrazně i o koně, tam vidíme potenciál, co se týče dětí,“ řekl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek.

Ta bude lákat i na venkovské památky, jako jsou kostely, zříceniny či památné stromy, aby turisté přijeli i do méně navštěvovaných míst. Zatím cílí jen na české návštěvníky. „Uvidíme, jak se podaří obnovit důvěru rakouských a německých turistů. Bude trvat, než přijedou a budou vědět, že je tady bezpečno. Bude trvat, než se zbavíme nálepky, že jsme v covidu nejhorší na světě. Teď je poptávka na nule,“ řekl ředitel.

JCCR má letos provozní příspěvek z kraje meziročně o čtvrtinu menší, 29,9 milionu korun. Na konci února musí proto propustit sedm ze 30 zaměstnanců. Jde o důsledky koronavirové krize. Ukončila provoz infocentra na českobudějovickém autobusovém nádraží, zrušila propagaci kraje v Maďarsku a Polsku. Kvůli dopadům koronaviru odešlo v kraji z cestovního ruchu asi pět procent lidí.

Kraj byl loni ve třetím čtvrtletí turisticky nejnavštěvovanější v ČR. Poprvé přijelo víc lidí než do Prahy. Hosté zde strávili 2,38 milionu nocí, meziročně o 4,8 procenta víc. Podle statistiků navštívilo od července do konce září jižní Čechy 780.744 hostů, z toho 703.059 domácích. Čechů meziročně dorazilo o 22 procent víc. Navzdory koronakrizi ubylo všech turistů meziročně jen o tři procenta.

Jihočeská centrála cestovního ruchu je od roku 2011 příspěvkovou organizací kraje. Loni dostala na provoz 41,9 milionu Kč.

Reklama

Doporučované