Hlavní obsah

Turnaj snů už na zimní olympiádě nebude, NHL odmítla pustit své hokejisty

NHL nepustí své hráče na ZOH v Jižní Koreji.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Nejslavnější liga ledního hokeje svým prohlášením ukončila několikaměsíční jednání s Mezinárodním olympijským výborem a IIHF.

Článek

Vedení kanadskoamerické NHL v pondělí ukončilo vleklé spekulace, když oficiálně oznámilo, že své hráče nepustí na zimní olympijské hry 2018. Jihokorejský Pchjongčchang tak bude o nejlepší hokejisty světa ochuzen.

Majitelé většiny z dvaatřiceti klubů zámořské soutěže nechtějí na více než dva týdny přerušovat chod nabité sezony, ve které každý tým musí odehrát 82 zápasů základní části. Chtějí se také vyhnout riziku, že se některá jejich hvězda na olympijském turnaji zraní. Problém je i v ekonomické oblasti.

TWITTER: „Hlubší pohled na rozhodnutí NHL ohledně olympiády." 

Na předchozí olympiádě v ruském Soči ještě hradil náklady na cestování, ubytování a pojistky hráčů NHL Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Jednalo se o částku 14 milionů dolarů. Pro nadcházející hry však MOV dal jasně najevo, že náklady by měla hradit NHL.

Minulý týden se do jednání vložila Mezinárodní hokejová federace (IIHF), když její prezident René Fasel navrhl, že zmíněné náklady NHL uhradí právě IIHF. Ani tento vstřícný krok však vedení ligy nepřesvědčil změnit své stanovisko.

Ovečkin: Já pojedu!

Na čtyřiadvacátém olympijském turnaji v ledním hokeji tak dostanou prostor hráči z jiných soutěží, naposledy tomu tak bylo v roce 1994 v Lillehammeru. Poprvé se ti nejlepší z nejlepších sešli pod pěti kruhy o čtyři roky později, na tzv. turnaji snů v Naganu, který ovládla česká reprezentace.

Některé hvězdy se na turnaji možná přeci jen objeví. Ruská superhvězda známá svým patriotismem, útočník Alexander Ovečkin se nechal slyšet, že na olympiádu poletí na vlastní pěst, i když mu to NHL zakáže. Pochopení má i u majitele svého týmu Washington Capitals. Otázka však zní, jak se na celou věc budou tvářit majitelé ostatních klubů.

Obavy ze snížení atraktivity

Turnaj ledního hokeje je jednou z nejsledovanějších událostí každých olympijských her. Představitelé MOV a IIHF se obávají, že bez nejlepších hráčů světa ztratí turnaj na atraktivitě. Na druhou stranu však dostanou prostor i týmy, které by v nabité konkurenci hráčů z NHL neměly velkou šanci na úspěch. Začátkem roku 2018 ale můžeme být svědky dalšího hokejového zázraku. Ten poslední se udál na ZOH 1980 v Lake Placid, kdy mužstvo Spojených států, složené z univerzitních hokejistů pod vedením známého kouče Herba Brookse, porazilo tehdy suverénní ruskou sbornou a získalo zlaté medaile.

Jednání nikam nevedla

„Již v minulosti jsme avizovali, že většina klubových vlastníků je proti narušení sezóny 2017-2018 za účelem olympijské účasti některých hráčů. Byli jsme otevřeni jednáním, která by vyřešila celou problematiku věci. Uběhlo spoustu času a žádný smysluplný dialog se neuskutečnil. Místo toho Mezinárodní olympijský výbor vyjádřil názor, že účast hráčů NHL v Pekingu v roce 2022 je podmíněna účastí našich hráčů v Jižní Koreji.

NHLPA veřejně potvrdila, že nemá zájem a úmysl se zapojit do diskuse, která by udělala olympijský turnaj pro kluby přitažlivější. V důsledku tohoto a ve snaze jasnosti mezi konfliktními zprávami a chybnými spekulacemi, bude sezóna 2017-2018 odehrána běžným způsobem."

Reklama

Doporučované