Hlavní obsah

Turnov si nechá zpracovat urbanistickou studii na Koňský trh, chce tam byty

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Turnov na Semilsku si nechá zpracovat urbanistickou studii na lokalitu Koňský trh v centru města, kde vlastní areál pily. V budoucnu by tam město chtělo mít zejména polyfunkční bytové domy.

Článek

„Chtěli bychom tam mít hezké bydlení v centru města Turnova v zeleni. Rádi bychom, aby tam byly kvalitní veřejné prostory, aby tam bylo vyřešené parkování. A v tom parteru bychom chtěli, aby byly i nějaké obchody nebo kavárny,“ uvedl starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Vzniknout by tam podle něj mohla například také mateřská škola.

Radnice osloví podle starosty do konce července deset urbanistických studií, které doporučil Jiří Klokočka z fakulty architektury Českého vysokého učení technického. „Patří k těm lepším urbanistickým ateliérům v České republice,“ uvedl Hocke. Ateliéry, které budou mít zájem studii pro město vypracovat, na to budou mít další čtyři měsíce. „První fáze studie by měla prostorově popisovat celý Koňský trh bez ohledu na majetkové vztahy. Druhá fáze, až se vybere řešení, které se nám bude líbit, bude řešit jen naši lokalitu pily. Máme zadání, že lokalita musí fungovat samostatně, aniž by musela být navázána na ostatní,“ dodal starosta.

Areál pily radnice získala loni, byl to pro ni nejnákladnější nákup pozemků za posledních 20 let. Za 8704 metrů čtverečních zaplatila 35 milionů korun s tím, že předchozí majitel tam zachová provoz pily do září 2025 a městu za to bude platit nájemné. Konečná cena pro radnici by tak měla být zhruba 32 milionů korun. Před měsícem zastupitelé města rozhodli, že v této lokalitě odkoupí i vyasfaltovanou plochu využívanou jako parkoviště. Cena za 830 metrů čtverečních je zhruba dva miliony korun. Na Koňském trhu je také dvouhektarový pozemek, na kterém mělo podle dřívějších plánů vzniknout obchodní středisko za 190 milionů korun. Plán ale zkrachoval a firma skončila v insolvenci, pozemek má soukromého majitele.

Nové možnosti bydlení patnáctitisícové město podle starosty potřebuje. Počet obyvatel stagnuje. „Vychází to z rozvojových ploch, které spíše přibývají ve vesnicích okolo, a spíše jsme využívaní jako centrum občanské vybavenosti. Takže sem všichni sváží děti do škol, na kroužky, na sport, chodí sem na kulturu, využívají zdravotnické zařízení a další. Máme trochu problém, že tady nechtějí bydlet, respektive nemají šanci,“ dodal Hocke.

Ve fázi příprav změny územního plánu je i další z velkých bytových projektů v Turnově, což je částečná přestavba areálu Dioptry. Jde o soukromou investici, kdy by podle starosty mohlo vzniknout 160 bytů.

Reklama

Související témata:
Koňský trh

Doporučované