Hlavní obsah

Tusk: Pro podporovatele brexitu bez dohody je v pekle speciální místo

Donald Tusk zkritizoval podporovatele brexitu, mají prý speciální místo v pekle.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Pro uzavření dohody chce Tusk udělat maximum. Evropská unie s Británií o nové dohodě už jednat nebude.

Článek

Po svém jednání s irským premiérem Leo Varadkarem řekl předseda Evropské rady Donald Tusk, že pro podporovatele brexitu bez dohody existuje v pekle speciální místo.

Varadkar novinářům řekl, že události v Londýně a nestabilita britské politické scény v posledních týdnech ukazují, proč je podle sedmadvaceti zemí EU potřeba právně závazná pojistka pro řešení situace na hranici mezi jeho zemí a Severním Irskem.

Na tiskové konferenci v Bruselu Tusk dále řekl, že postoj 27 členských zemí EU se nemění. Dohodu, kterou s EU vyjednala britská premiérka Theresa Mayová v listopadu 2018, znovu projednávat nechtějí a žádnou novou nabídku nenavrhnou. Kvůli znovuprojednání dohody o odchodu z Evropská unie má přijet premiérka Mayová do Bruselu už ve čtvrtek.

Podle irského premiéra Varadkara se jedná o nejlepší možnou dohodou, která dává jistotu občanům, farmářům, rybářům, vývozcům i podnikatelům. Zajištění míru na Irském ostrově je podle Tuska pro Unii zásadní. „Tady není místo pro spekulace, EU sama je v první řadě mírový projekt,“ zdůraznil. Právě proto podle něj Unie trvá na pojistce pro irskou hranici. Ta má zajistit – pro případ, že strany nenaleznou jiné řešení – udržení stávajícího stavu, tedy faktické neexistence hranice mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Pojistka, která není časově omezena, však také znamená udržení celní unie s EU a je tedy pro probrexitové britské politiky nepřijatelná. Parlament v Londýně pověřil premiérku Mayovou právě tím, aby v této věci dojednala alternativní řešení.

Tuskův komentář vyvolat v Británii rozpaky

Na britské scéně vyvolal Tuskův komentář pobouření. Mluvčí britské premiérky poznamenal, že je na Tuskovi, aby zvážil, zda jeho výrazivo poslouží k řešení brexitové otázky. Dodal, že je očividné, že se chce vyvarovat odchodu Británie z EU bez dohody, stejně tak je ale jasné, že text brexitové dohody se musí změnit.

Andrea Leadsomová, která organizuje agendu vlády v Dolní sněmovně, označila Tuska za člověka bez jakéhokoli vychování. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker reagoval, že Tusk je věřící člověk. „Je pevně přesvědčen o existenci nebes a tedy i jejich opaku, pekla. „Já jsem tedy zjistil, že peklo je to akorát tady, když jsem tu začal pracovat,“ prohlásil Juncker na tiskové konferenci v sídle Evropské komise.

Někdejší šéf protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) a jedna z tváří britského referenda o brexitu Nigel Farage uvedl, že svoboda bez nevolených a arogantních tyranů, jakým je předseda Evropské rady, mu zní spíše jako ráj.

Mluvčí severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) pro brexit Sammy Wilson na Twitteru označil Tuska za ďábelského euromaniaka, který opět ukázal opovržení vůči Britům, kteří hlasovali pro útěk ze zkorumpované EU.

Reklama

Doporučované