Hlavní obsah

Tuzemák se bude v Česku vyrábět dalších pět let s tradiční chutí. Evropská komise udělila výjimku

Foto: Profimedia

Tuzemák.

Reklama

Při výrobě „tuzemáku“ se tak i nadále bude moci používat tradiční rumové aroma, které dodává nápoji charakteristickou chuť a vůni.

Článek

Česko a Slovensko dostaly výjimku od Evropské komise a budou moci používat při výrobě alkoholického nápoje „tuzemák“ tradiční rumový éter dalších pět let. Bez udělení výjimky by možnost používat rumové aroma skončila letos 22. dubna. V tu dobu končí stávající přechodné období zavedené v roce 2012.

Některé látky v rumovém éteru dodávají charakteristickou chuť a vůni českému tuzemáku. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ale loni upozornil, že tyto látky mohou být jako rakovinotvorné zdravotním rizikem. Aroma se přitom používá také při výrobě některých nealkoholických nápojů, pekařských výrobků či cukrovinek.

O výjimku, která se týká jen používání tradičního aroma při výrobě tuzemáku a nevztahuje se tedy na cukrovinky a další výrobky, požádaly ČR a Slovensko loni v prosinci.

Stálý výbor Evropské komise pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva výjimku s pětiletým omezením potvrdil, přičemž právní finalizace ještě určitou dobu potrvá.

Tuzemák je nejprodávanější lihovina v ČR, každá čtvrtá prodaná lahev alkoholu je takzvaný tuzemský rum.

Reklama

Doporučované