Hlavní obsah

Tuzemské banky jsou v pořádku. Ale ČNB má strach z hypoték, utáhla šrouby

ČNB představila Zprávu o finanční stabilitě 2016/2017.

 

Reklama

Centrální banka vidí jako hlavní riziko roztočení cenové spirály mezi byty a hypotékami.

Článek

Tuzemské banky zůstávají nadále odolné vůči případným nepříznivým šokům. Zátěžové testy provedené Českou národní bankou potvrdily schopnost bank vypořádat se i s velmi silnou recesí a růstem ztrát z poskytnutých úvěrů.

Rizikem jsou ovšem hypotéky, proto také ČNB rozšířila omezení ohledně poskytování hypoték. Vyplývá to ze Zprávy o finanční stabilitě 2016/2017, kterou zveřejnila ČNB.

„Hlavním rizikem je pokračování roztáčení spirály mezi cenami nemovitostí a úvěry na jejich pořízení," uvedla ČNB. Proto rozhodla o zvýšení rezervy na ochranu úvěrového trhu.

Zároveň centrální banka na základě zátěžových testů rozšířila loňské doporučení ohledně poskytování hypoték. Nově se bude vztahovat na všechny poskytovatele úvěrů, a současně i na další úvěry, které jsou klientovi poskytnuty poté, co získá hypoteční úvěr.

Ve Sněmovně se nyní projednává zákon, který přinese druhou vlnu zpřísnění hypoték.

Hypoteční banky například spočítaly konkrétní příklad bytu 3+kk v Praze za pět milionů. Zatímco za současných podmínek by na hypotéku na něj dosáhl člověk s měsíčním příjmem 35 tisíc korun, pokud projdou všechna zpřísnění požadovaná ČNB, pak tento nutný příjem dosáhne 75 tisíc korun měsíčně.

Reklama

Doporučované