Hlavní obsah

Tuzemským bankám se daří, zisky rostou o desítky procent

Ilustrační obrázek.

Reklama

Bankám v České republice se letos daří. Po loňském hospodářském útlumu způsobeném koronavirovou pandemií to potvrzují postupně zveřejňované výsledky za letošní tři čtvrtletí.

Článek

Během posledních měsíců se ekonomika České republiky opět vrátila k růstu. Zásadní podíl na tom měla nízká nezaměstnanost, která se promítla i do rostoucí poptávky domácností. Banky v prvních třech čtvrtletích letošního roku těžily z vkladů klientů a také úvěrů a hypoték.

Vzhledem k loňskému propadu ekonomiky tvořily banky velké rezervy, což vedlo k nižším ziskům. Letošní rok je ovšem hospodářsky solidní, a banky již tedy nemusí tvořit masivní rezervy. Zisky bankovních institucí tak znovu rostou. A to hlavně díky pokračující vysoké poptávce po hypotékách a také nižším nákladům na riziko.

Jako poslední zatím zveřejnila své výsledky Komerční banka, majoritně vlastněná francouzskou Société Générale. Banka ve čtvrteční tiskové zprávě uvedla, že její čistý zisk stoupl za letošní tři čtvrtletí meziročně o 40,7 procenta na 8,6 miliardy korun.

Ve středu banka oznámila, že valná hromada písemnou formou schválila vyplatit z nerozděleného zisku za roky 2019 a 2020 dividendu 4,535 miliardy korun, tedy 23,86 koruny na akcii. Dividendu banka určila v souladu s omezeními, která ČNB stanovila letos v březnu. „V příštím roce už zpřísněná pravidla neplatí, a finanční dům by tak měl vyplatit vyšší dividendu, odhadem 42 Kč na akcii,“ uvádí analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

České spořitelně, která je největší tuzemskou bankou podle počtu klientů, stoupl za stejné období čistý zisk meziročně o 36,3 procenta na 10,8 miliardy korun. Více než třetinový nárůst zisku byl ovlivněn nižší tvorbou opravných položek na rizika v letošním roce.

ČSOB, další klíčový hráč na tuzemském bankovním trhu, své výsledky ohlásí v pátek 12. listopadu.

Z dalších bank reportovaly své výsledky také Raiffeisenbank, UniCredit Bank a Moneta Money Bank. Raiffeisenbank, která letos převzala klienty z končící ING Bank, za letošní tři čtvrtletí stoupl čistý zisk meziročně o 70 procent na 2,89 miliardy korun. O 41,4 procenta na 5,7 miliardy korun stoupl čistý zisk české a slovenské UniCredit Bank. Moneta Money Bank pak meziročně navýšila zisk o 51,2 procenta na 2,897 miliardy korun.

Optimistickou zprávou pro akcionáře Monety je podle Pfeilera zvýšení celoročního výhledu na čistý zisk. „Nicméně pro vývoj kurzu akcií banky v následujících měsících bude klíčové rozuzlení transakce se skupinou PPF,“ dodal. Moneta Money Bank je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Předpandemická doba

Loňský rok byl zcela specifický vzhledem ke koronavirové pandemii, která utlumila zdejší hospodářství a ekonomiku. Dosavadní výsledky bank z prvních devíti měsíců letošního roku tak jsou v meziročním srovnáním velmi solidní. Proti stejnému období v roce 2019, tedy před hospodářským útlumem a propuknutím pandemie, jsou však zisky menší.

Například Moneta Money Bank vykázala v prvních třech čtvrtletích roku 2019 čistý zisk ve výši 3,1 miliardy korun, což je více než ve stejném období letos. Zisk Komerční banky byl v prvních devíti měsících předloňského roku ve výši 11 miliard korun, tedy o 2,4 miliardy korun vyšší.

Vyšší zisk měla ve stejném období předloňského roku také Česká spořitelna, a to konkrétně 13 miliard korun. Výjimkou nebyla například ani Raiffeisenbank, která reportovala čistý zisk 3,64 miliardy korun.

Optimistický vývoj

Ekonomové a analytici vidí další vývoj převážně pozitivně. Banky by měly těžit ze skutečnosti, že Česká národní banka (ČNB) bude nadále zvyšovat úrokové sazby v boji proti vysoké inflaci, což by mělo podpořit další zisky. V příštím roce by se tak reportované zisky mohly vrátit na úrovně před koronavirovým útlumem. Jejich očekávání potvrdil čtvrteční krok ČNB, která zvýšila takzvanou základní dvoutýdenní repo sazbu o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta.

Na druhou stranu určitou komplikací může být další pandemická vlna a s tím spojená neschopnost splácení úvěrů.

Banky mohou snižovat rezervy

Bankovní domy v loňském roce kvůli nepříznivé ekonomické situaci vyvolané koronavirovou pandemií tvořily masivní rezervy pro případ, že klienti nebudou schopni splácet úvěry. Tento scénář se ovšem nepotvrdil, a banky tak mohou vytvořené rezervy postupně snižovat, což se kladně projevuje na jejich zisku.

„Náklady na riziko, které byly nižší, než se původně očekávalo, byly ovlivněny výrazně lepším splácením úvěrových portfolií Skupiny Moneta a zlepšenou makroekonomickou prognózou,“ uvádí například tato banka.

Reklama

Doporučované