Hlavní obsah

Tváří barcelonského teroru se stal sedmiletý chlapec. Obětí útočníků je již patnáct

Smutnou tváří barcelonského útoku se stal sedmiletý JulianVideo: AP, Ruptly

 

Reklama

Po třídenním pátrání identifikoval sedmiletého Juliana jeho otec. Řidič dodávky stále uniká, nově po něm pátrá celá Evropa.

Článek

V neděli potvrdili policisté další tři oběti barcelonského útoku. Jedním z nich se stal Julian Cadman, sedmiletý chlapec s britským a australským občanstvím. V Barceloně byl se svou matkou kvůli rodinné svatbě. Ve čtvrtek večer je oba na ulici La Rambla srazila dodávka. Matku převezli s vážnými zraněními do nemocnice, její stav je stabilizovaný. Od té doby rodina Juliana pohřešovala. Jeho fotku sdílela i přes Facebook a žádala veřejnost o pomoc při jeho hledání. Nakonec chlapce identifikoval otec, který přiletěl i s babičkou z Austrálie.

„Julian byl milovaný a zbožňovaný člen naší rodiny. Když si se svou matkou užíval památky v Barceloně, byl nám bohužel vzat,“ mluví příbuzní o Julianovi.  „Byl energický, zábavný a troufalý, vždycky nás rozesmál. Bylo nám požehnáním, že jsme ho svém životě měli, a budeme si pamatovat jeho úsměvy a udržovat jeho památku v srdci.“ Rodina zároveň poděkovala veřejnosti za pomoc při jeho hledání.

Policie stále hledá muže, jenž řídil dodávku, kterou ve čtvrtek v Barceloně zabil třináct lidí a více než sto jich zranil. Média hovoří o Younesu Abouyaaqoubovi, policie souvislost mezi tímto jménem a řidičem dodávky však nepotvrdila. Francouzské listy se domnívají, že překročil španělsko-francouzskou hranici.

V pondělí dopoledne se pátrání po něm rozšířilo na oblast celé Evropy. Katalánský ministr vnitra Joaquim Forn zvýšil počet obětí čtvrtečního teroru ze čtrnácti na patnáct. Kromě 13 mrtvých z La Rambla v Barceloně a jedné ženy z Cambrils, zemřel ještě jeden muž. Maročan Younes Abouyaaquoub ho zabil na útěku z Barcelony a následně mu ukradl auto, kterým uprchl z města.

Abouyaaquoub je zřejmě posledním unikajícím členem dvanáctihlavé teroristické buňky, která zosnovala katalánské útoky. Dva z teroristů zřejmě zemřeli den předtím. Ve španělském Alcanaru došlo k explozi 120 propanbutanových lahví, která po sobě zanechala dvě oběti. Teroristé tím, kromě dvou členů, přišli i o materiál k mnohem většímu plánovanému útoku. Na místě byl také ve vážném stavu zadržen jeden z nich. Na místě se našly stopy trhaviny triaceton triperoxid, kterou použili teroristé i při atentátech v Paříži v roce 2015, v Bruselu loni v březnu a letos v Manchesteru.

Dalších pět z nich zabila policie při dalším čtvrtečním útoku, a to v Cambrils, kde teroristé zabili jednu ženu. Zbylí tři útočníci jsou ve vazbě.

Reklama

Doporučované