Hlavní obsah

Tvorba hudebníka vystupujícího pod jménem Ventolin zaujala různé publikum

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Tvorba zpěváka a skladatele Davida Doubka vystupujícího pod jménem Ventolin zaujala různorodé publikum složené z posluchačů různých žánrů.

Článek

Umělec používající ve své tvorbě mimo jiné staré samplery a analogové syntezátory se snaží předcházet tomu, aby jeho produkce vzbuzovala u nepřipravených posluchačů šok. Vyhýbá se proto hraní na městských slavnostech a podobných akcích. „Jak jsem vypozoroval, poslouchají mě lidé různého věku, folkaři i metalisté. Nějak je ten můj přístup je baví,“ řekl Ventolin v rozhovoru s ČTK.

Jeho videoklip Disco Science režírovaný Petrem Markem má na youtube téměř dva miliony zhlédnutí. Ohlasem klipu se podle svých slov necítil při tvorbě dalších písní svázaný. „Každého úspěch nějakým způsobem poznamená, ale svázaný jsme se necítil, očekávání jsme se rozhodl nenaplňovat. Na nové desce jsem nechtěl dělat další vtipnou píseň, různým dvojkám nebo trojkám nevěřím, je to vždycky nějak zředěné,“ konstatoval.

Ventolin 1. září vydal své třetí album s názvem Dneska se vyčasilo, kterému předcházel pilotní klip Mech. „Nad názvem desky jsem dost přemýšlel, chtěl jsem něco, co bude mít atmosféru. Umím si představit, že je to optimistické, ale mohlo by to znít i trochu poťouchle,“ podotkl Ventolin k desce, která nabízí různé hudební žánry. „Je jich tam více, používám sice živou elektroniku, ale beru se jako písničkář, pravidla žánru většinou nectím,“ dodal.

Zatímco mnozí písničkáři se při živých vystoupeních obklopují doprovodnými hudebníky, Ventolin to řeší s pomocí starých samplerů, analogových syntezátorů a přednatočené rytmiky. „Moje kapela je složená z robotů, nemám problém, že bych měl chudý zvuk. Po spoluhráčích netoužím, baví mě, co se dá dělat s těmi "krabičkami“," uvedl.

Křest nahrávky Dneska se vyčasilo se uskuteční 13. října v Brně, 14. října v Bratislavě a 10. a 11. listopadu v Praze. Pokud to pandemická situace dovolí, do konce roku by měl Ventolin absolvovat mnoho koncertů po celé České republice. „Všichni hrají jako o život dokud to půjde a já taky vystupuju rád. To množství nasmlouvaných koncertů je ode mne možná optimismus, ale vykašlat se na nic nemůžu. Nikdo neví, co bude,“ dodal.

Milovník zvuku detroitského techna a italského a indického disca z 80. let Ventolin jako David Doubek přednáší kulturní antropologii na Karlově univerzitě v Praze. Některé studenty jeho umělecká činnost zajímá, jiní ji nevnímají. „Nikoho nenutím, i když je fajn, když se na koncertu objeví. Ale není to ode mne žádný způsob, jak si získat studenty, hlavní je škola,“ uvedl.

Doubek je zakládající člen skupiny Kazety a člen divadla Nejhodnější medvídci, který na scéně působí už od roku 2007. Jeho hudební prvotinou jako Ventolina je EP Mžitky z roku 2009, v roce 2012 vydal debutovou desku Totem, následovalo EP Playbour a společné album The Game YS ROTTYN s polským anonymním techno duem RSS Boys. Průlom v jeho kariéře a stovky úspěšných koncertů i za hranicemi Česka způsobilo před čtyřmi roky vydání jeho druhé řadové desky Vitajte.

Reklama

Doporučované