Hlavní obsah

Tvrdá odpověď EU na Lukašenkův „únos“ letadla. Žádné přelety a nové sankce

Foto: Profimedia.cz

Šéf Evropské rady Charles Michel.

Reklama

/Od zvláštní zpravodajky z Bruselu/ Původně chtěli evropští lídři jednat o vztazích s Ruskem. Bezprecedentní akce běloruského režimu ale téma vrcholného summitu změnila.

Článek

„Žádáme okamžité propuštění Ramana Prataseviče a Sofie Sapegové,“ stojí v prvním bodě odpovědi běloruskému režimu, na které se shodli lídři EU v pondělí večer. Závěry byly rychlé a členské státy jednaly ve shodě.

Letadlo společnosti Ryanair mířící z řeckých Atén do litevského Vilniusu muselo v neděli nuceně přistát v běloruském Minsku. Bělorusové tvrdili, že letadlu hrozí bombový útok. Cílem ovšem bylo zatčení běloruského disidenta a novináře Ramana Prataseviče. Zakladatel nezávislého serveru Nexta je režimem označený za teroristu a podle exilové vůdkyně opozice Svjatlany Cichanouské mu za to hrozí až doživotí.

Lídři EU také žádají o rozšíření seznamu lidí, na něž budou uvaleny sankce ze strany evropských států. Chtějí, aby se všechny unijní aerolinky vyhýbaly přeletům přes běloruské území. Premiéři, prezidenti a kancléři členských zemí EU chtějí zcela zakázat přelet běloruské Belavii nad vzdušným prostorem EU, a tedy i přílet na letiště zemí EU.

Komentátoři se shodují na tom, že reakce ze strany EU je tvrdá. Spojuje ekonomické i politické sankce, které budou mít opravdu reálný dopad na běloruskou ekonomiku a infrastrukturu.

Evropská rada vyzvala kancelář šéfa unijní diplomacie Josepha Borrela, aby sestavil nový sankční seznam. Sankce uvalila EU na Bělorusko již po loňských zmanipulovaných prezidentských volbách. Na seznamu figuruje Alexandr Lukašenko, ale také desítky dalších představitelů běloruského režimu, firmy nebo instituce.

Lídři se po odsouhlasení postoje k Bělorusku věnovali unijní zahraniční politika směrem k Rusku. Vztahy mezi Evropskou unií a Ruskem byly na programu mimořádného summitu již delší dobu. Debatu vyostřila především česká vrbětická kauza. Podle serveru POLITICO však na minulém summitu, který se konal v portugalském Portu, německá kancléřka kritizovala Andreje Babiše za nekoordinované kroky. EU tak reagovala o několik dní později a ve srovnání s kauzou v britském Salisbury nezorganizovala společné vyhoštění ruských diplomatů.

Koordinované vyhoštění ruských diplomatů není na stole. EU vyjadřuje České republice podporu a stojí za ní, připojuje k ní ale další státy, kterých se aktivita ruských agentů dotkla, jako Bulharsko nebo Řecko. Podrobnosti z odsouhlaseného postoje ZDE.

Reklama

Doporučované