Hlavní obsah

Tvrdá rána pro Trumpa. Vláda nemá peníze na platy úředníků

Jednání amerického Senátu se protáhlo do nočních hodinVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Americký senát neodhlasoval dočasný rozpočet pro federální vládu. Administrativa tak nemá peníze na běžné fungování.

Článek

Američtí senátoři se nedohodli na dočasném rozpočtu pro federální vládu USA. Ta je tak bez peněz v den, kdy Donald Trump slaví rok od uvedení do úřadu prezidenta. Řada institucí tak od pondělka může být uzavřena nebo omezena na minimální provoz a stovky tisíc úředníků zřejmě budou muset nastoupit na nucenou neplacenou dovolenou.

Sněmovna provizorní rozpočet do 16. února schválila, v Senátu se mu ale postavili demokraté. Ti odhlasování finančního plánu podmínili ochranou přistěhovalců, kteří do země přišli bez dokladů jako děti. Republikáni na oplátku požadují odsouhlasení stavby zdi na hranici s Mexikem.

Bílý dům viní z krachu jednání demokraty. „Dnes večer upřednostnili politiku před národní bezpečností, rodinami příslušníků armády, zranitelnými dětmi a schopností naší země sloužit všem Američanům,” uvedla Trumpova tisková mluvčí Sarah Sandersová. Podle ní se demokraté v Senátu zachovali jako „břídilové” a ne jako zákonodárci.

Šéf senátních demokratů Schumer vidí naopak chybu na straně republikánů a prezidenta Trumpa, který podle něj nebyl schopen republikány přesvědčit, aby zvedli ruku pro kompromis.

Debaty se protáhly do pozdních hodin, kdy se strany nakonec víc obviňovaly, než že by jednaly. Pro poslance se jedná o ostudu v roce parlamentních voleb.

Naposledy podobná situace nastala v říjnu 2013, kdy byla vláda bez peněz na financování běžného provozu 16 dnů. Podobné rozpočtové krize v minulosti americké ekonomice žádnou větší trvalou újmu sice nezpůsobily, mohou ale vyvolat znepokojení na finančních trzích.

Teď se hovoří o tom, že Senát by mohl finance uvolnit prozatím tak, že schválí rozpočet nikoli do 16. února, ale jen do 8. února. Zda a kdy by se o tomto návrhu mohlo hlasovat, prozatím není jasné, uvedla agentura AP.

Reklama

Související témata:

Doporučované