Hlavní obsah

Tvrdík chce v Edenu příští rok Ligu mistrů. Co dalšího řekl šéf Slavie o Trpišovském nebo před derby?

Jaroslav Tvrdík představil ambice, které se musí fanouškům Slavie líbit.Video: David Janeczek, Seznam Zprávy

 

Reklama

U příležitosti otevření slávistického muzea hovořil šéf sešívaných Jaroslav Tvrdík nejen o nedělním derby, ale také třeba o ambicích klubu, přínosu trenéra Jindřicha Trpišovského či aktuálním dění ve vedení Fotbalové asociace ČR.

Článek

O derby:

Sparta a Slavie jsou naprosto nesmiřitelní rivalové. Pro nás by bylo cokoli jiného než výhra v současné formě ztrátou. Nic jiného než výhru nebereme a pevně věřím, že Letnou vyloupíme. Na druhou stranu derby jsou jiná a všechny předpoklady během zápasu neplatí. Derby vždy vyhrává ten s větším nasazením, vůlí a možná i štěstím, takže já doufám, že tohle všechno nedělní zápas přinese.

O zákazu výjezdů fanoušků do Bordeaux, kvůli řádění slávistů v Kodani:

Máme fantastické fanoušky, v posledních letech máme nejvyšší návštěvnost v celé lize a fanoušci nám dělají radost a jsou takovým dvanáctým hráčem našeho týmu. Já bych tento případ nepaušalizoval, protože incidenty z Kodaně se týkají několika jednotlivců, kteří nereprezentují celou fanouškovskou základnu Slavie. Je samozřejmě smutné, že kvůli pár jedincům budou trpět všichni ti, kteří se do Bordeaux chystali.

O cílech a ambicích v probíhající sezoně: 

Do sezony jsme vstupovali s tím, že pro nás bude primárním cílem úspěch v české lize. To znamená být mistrem České republiky, titul by nás nasměřoval do Ligy mistrů. Na milionářskou ligu se koncentrujeme a budeme mít pomyslný vrchol nejen s koncem probíhající sezony, ale až v červenci a srpnu, kdy proběhne kvalifikace do Ligy mistrů, kterou chceme v Edenu hrát. Na druhou stranu máme letos dobře rozehranou základní skupinu Evropské ligy, tým předvádí výborné výkony, takže teď by nás všechny mrzelo, kdybychom nepostoupili do jarní části Evropské ligy. Máme sportovní štěstí, ale je to také zásluhou perfektní práce trenérského i hráčského kolektivu. Tento cíl není pro nás nutnost, ale fotbal hrajeme pro radost z vítězství a já doufám, že ho budeme mít v evropských pohárech nejen na podzim. Chtěli bychom zkusit jaro, naposledy hrála Slavia na jaře v sezoně 1995/96. To už je 22 let.

O ambicích do příštích pěti let:

Všichni můžeme sledovat výstavbu kádru. Můžeme si dovolit neprodávat hráče a udržet špičkové hráče jako Tomáše Součka nebo Miroslava Stocha. Součástí těch bezesporu dobrých výsledků i toho, že je dobrá nálada v kabině a že se mužstvu daří na hřišti, je to, že je tým pohromadě a sehrává se. Samozřejmě ten smysl robustní výstavby kádru a toho, že se snažíme udržet ty nejlepší hráče, je odrazem našich vysokých cílů. Nepřemýšlel bych, jak bude vypadat Slavia za tři nebo pět let, ale řeknu, že příští rok na podzim bychom chtěli v Edenu hostit Ligu mistrů.

O přínosu trenéra Jindřicha Trpišovského: 

Jsem přesvědčený, že trenér Trpišovský je svými trenérskými metodami a přístupem k fotbalu jedním ze dvou, možná ze tří nejlepších trenérů v české lize. Já osobně jsem přesvědčen, že je nejlepším u nás. Ale to by třeba v Plzni mohlo vyvolat polemiku. Pro mě je to absolutní profesionál, který se inspiruje západními fotbalovými kluby, jež hrají moderní fotbal a zkouší jim přizpůsobit hru Slavie. Na Jindrovo přání jsme například zřídili rozsáhlou videomístnost, ve které hráči sedí hodiny u videa a snaží se porozumět taktice Jindřicha Trpišovského. Hodně pracujeme s daty, měníme taktiku týmu, abychom uspěli nejen v České republice, ale i v Evropě. I ten model, který jsme zavedli, že například trenér juniorky je asistentem u A-týmu, nás posunuje v tom, že se od Jindry mohou učit naši další trenéři z mládežnických kategorií.

O plánované mládežnické akademii:

Můžu prozradit, že nás v listopadu čeká ještě jeden velký milník, kdy pokřtíme náš stadion a představíme změny na stadionu, aby byl blíže fanouškům. A v rámci tohoto milníku představíme i ten poslední krok a to je ten záměr nové akademie.

O současné situaci ve vedení Fotbalové asociace ČR: 

Tohle se těžko komentuje, protože je to jako ve volbách, které nedávno proběhly. Víte, že jsem dělal volebního manažera jedné politické straně. Volby mají nějaká pravidla a nelze říct po volbách, že najednou je všechno špatně a chtít to změnit. Volby jsou od toho, aby si lidé zvolili reprezentaci, která bude realizovat představy, jimž dali voliči svůj hlas. My jsme byli jeden ze tří klubů, který pro současné vedení FAČR nehlasoval. Logicky, protože jsme měli velké výhrady ke koncepci, která se dala očekávat. Na FAČR se neděje nic jiného než to, co se dalo očekávat. To znamená, že se v tuto chvíli snažíme starat sami o sebe. Až budou další volby, tak věřím, že bude současná situace pro všechny poučením.

Reklama

Doporučované