Hlavní obsah

Tvrdili, že jsou ateisté a upalovali je zaživa. V masovém hrobu IS byly stovky těl

U iráckého města Havídža byly nalezeny masové hroby s nejméně 400 těly. Video obsahuje drastické záběryVideo: AP

 

Reklama

Svědci zvěrstev Islámského státu popsali, jak brutálně extremisté zabíjeli ty, které považovali za nevěřící. V masových hrobech Iráčané našli čtyři stovky obětí.

Článek

Irácká armáda objevila několik masových hrobů poblíž města Havídža na severu Iráku. Některé oběti byly ve vlastním oblečení, jiné na sobě měly uniformy, do kterých Islámský stát oblékal odsouzence na smrt.

Hrůzná svědectví vyšla najevo spolu s objevením několika masových pohřebišť nedaleko opuštěné letecké základny u iráckého města Havídža, které Islámský stát okupoval do minulého měsíce. Úřady se o jejich existenci dozvěděly od místních obyvatel. V masových hrobech bylo nejméně 400 těl.

„Používali dvě až tři auta, kterými sem lidi vozili. Zastřelili je nebo polili surovou ropou a upálili zaživa. Říkali, že to jsou ateisté,” uvedl podle agentury AP obyvatel Havídže Chaláf Luhajbí.

Guvernér provincie Kirkúk Rakan Saíd prohlásil, že si Islámský stát z letecké základny udělal popraviště, napsala BBC.

Není to však poprvé - při dobývání ztraceného území narazila irácká armáda na desítky masových pohřebišť. Agentura AP loni v průzkumu evidovala 72 takovýchto míst. Mohlo v nich být až 15 tisíc zavražděných.

Reklama

Související témata:

Doporučované