Hlavní obsah

Tvrdý brexit by stál Česko miliardy. Přílišné zaměření na export do Evropy škodí, říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Špicar

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar byl hostem Večerních zpráv.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle Špicara brexit nakonec s velkou pravděpodobností bude. Jak ale bude vypadat a jak se dotkne České republiky? Prozradil v rozhovoru pro Televizi Seznam.

Článek

Zásadní otázkou bude, jestli se dočkáme dohody Bruselu s Londýnem, nebo nastane tzv. tvrdý brexit, tedy bez jakékoliv dohody. To by byl pro byznys zřejmě ten nejhorší scénář. „V byznysu vždycky musíte doufat v to nejlepší a připravovat se na nejhorší,“ říká Špicar.

Důvodů, proč se odchod Británie z Evropské unie výrazně dotýká i českého trhu, je několik. Jak uvádí Špicar, jedná se o významné odbytiště českých výrobců, dokonce páté největší. Například export automobilů dosahuje hodnoty 60 miliard korun. Výsledkem nových cel by bylo především ochlazení poptávky.

Kromě miliardových ekonomických ztrát však podle Špicara přichází Česko také o jednoho z klíčových spojenců v rámci vyjednávání o podobě EU. „Byla to země, podobně jako my, která neplatila a neplatí eurem. (...) Byla tou těžkou vahou, která se starala o to, aby se nic důležitého a strategického nerozhodlo bez zemí neplatících eurem. My tohoto spojence ztrácíme.“

A kdo by mohl Británii v této pozici nahradit? Podle Špicara bude potřeba vytvořit koalici menších zemí, které neplatí eurem. Jako možný spojenec připadají v úvahu některé severské země, Benelux či pobaltské státy.

„Přílišná závislost škodí jak v osobním životě, tak v byznysu,“ hodnotí pak Špicar skutečnost, že do Evropy vyvážíme přes 80 procent. Diverzifikace vývozu do Severní a Jižní Ameriky, severní Afriky či jihovýchodní Asie by tak podle Špicara českému hospodářství prospěla.

Reklama

Související témata:

Doporučované