Hlavní obsah

Tvůrci představili multimediální show o Muchovi, premiéra má být v únoru

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Po dvojím přeložení by se měla 16. února příštího roku konat v pražské hale O2 Universum premiéra multimediální show iMUCHA. Její autoři chtějí za použití různých výrazových prostředků přiblížit život a dílo malíře Alfonse Muchy.

Článek

Show využívající obrovskou scénu je plná výbuchů barev, hudby a rozpohybovaných reprodukcí Muchových slavných děl. Představení doplňuje vyprávěný komiksový příběh, který vytvořil fiktivní obdivovatel Muchova díla. Pořadatelé dnes program představili novinářům.

Premiéru plánovali na rok 2020, na 160. výročí Muchova narození. Říjnové uvedení ale bylo kvůli pandemii přesunuto na letošní květen, nyní organizátoři věří v termín únor 2022, na který také už prodávají vstupenky. Show iMUCHA má několik částí, jedna z nich je také výstava v Obecním domě. Tam jsou vystavené plakáty z někdejší sbírky tenisty Ivana Lendla, jíž dnes vlastní podnikatel Richard Fuxa. Výstavu doplňují některá díla, která v digitální podobě dostala i rozměr pohybu, a také reprodukce z cyklu Slovanská epopej, na něž se diváci mohou dívat z jinak nemožné blízkosti. Fuxa stojí i za multimediální show, spojil se kvůli ní s muzikantem Michalem Dvořákem, dalším členem přípravného týmu je Igor Rattaj.

Představení začíná projekcí ikonických děl světového malířství, která se vždy změní v písek odvátý do minulosti. Úvodní scéna končí první ukázkou Muchových plakátů. V další části začínají diváci sledovat komiks, který komentuje jeho autor, mladý newyorský kreslíř, který propadl kouzlu Muchova umění. Setkává se s dívkou, v níž vidí jednu z malířových múz, a ona zrovna přijela z Paříže psát o Muchovi práci. Autor v duchu superhrdinského komiksu čelí na noční ulici napadení útočníka, ubránit se však může jedinou zbraní, kterou má - ostře nabroušenou tužkou. A stává se z něj nikoli Superman či Batman, ale Drawman.

Show nabízí opulentní vizuální zážitek plný světel, hudby, tance a akrobacie. Tvůrci chtějí podle svých slov ukázat, jak by vypadala tvorba progresivního umělce Muchy, kdyby žil v současnosti. Show by se na jaře příštího roku měla také stát součástí českého pavilonu na světové výstavě EXPO v Dubaji.

Reklama

Související témata:

Doporučované