Hlavní obsah

Twitter může za vzestup Islámského státu, žalují síť rodiny obětí terorismu

Twitter míří k soudu za údajnou podporu teroristů.

 

Reklama

Twitter měl také podle žalobců hrát klíčovou roli při vzestupu Islámského státu. Sociální síť se snaží závadné účty rušit.

Článek

Newyorský soud řeší žalobu na sociální síť Twitter. Podaly ji společně rodiny Alexandera Pinczowskiho a Nohemi Gonzalesové, kteří zemřeli při loňském teroristickém útoku v Bruselu a předloňském útoku v Paříži. K oběma akcím se přihlásila organizace Islámský stát.

Twitter usnadňuje teroristům práci

Sociální síť podle žaloby vědomě a dlouhodobě poskytuje teroristickým skupinám materiální podporu a zdroje, teroristé se přes Twitter můžou pohodlně dorozumívat. Dokonce podle žalobců jde o nejdůležitější nástroj, který jim usnadňuje vykonávat teroristickou činnost. Advokát rodin Nitsana Darshan-Leitner pro BBC uvedl, že tato žaloba „jako první dokumentuje klíčovou roli Twitteru při růstu IS do pozice nejobávanější teroristické organizace na světě”. Twitter podle žaloby s alarmující situací nic nedělá, ačkoliv prý obdržel množství stížností a téma přitahuje značnou mediální pozornost.

Konkrétně k žalobě se zástupci sociální sítě nevyjádřili, BBC ale připomíná, že od poloviny roku 2015 už Twitter smazal více než 125 tisíc účtů, jejichž majitelé představovali hrozbu, nebo podporovali terorismus.

Podle webu wingztv.com rodiny obětí žalují nejenom Twitter, ale také společnosti Facebook a Google.

Reklama

Doporučované