Hlavní obsah

Twitter vypnul Trumpovi megafon. Akcie spadly skoro o desetinu

Foto: vasilis asvestas, Shutterstock.com

Donald Trump

Reklama

Rozhodnutí Twitteru navždy zakázat účinkování prezidenta Donalda Trumpa vyvolalo poprask na burzovních parketech. Akcie sociální sítě se nejdříve propadaly o osm procent, pak však ztrátu snižovaly.

Článek

Akcie americké internetové společnosti Twitter po trvalém zablokování účtu prezidenta Spojených států Donalda Trumpa výrazně oslabují. Na frankfurtské burze jejich cena klesla až o osm procent, pak však pád korigovala. Na osmiprocentní propad se cenné papíry sociální sítě připravovaly také před otevřením americké burzy.

Trumpův účet měl více než 88 milionů sledujících. Firma trvalé zablokování účtu oznámila v pátek večer a za důvod označila riziko dalšího podněcování k násilnostem.

Twitter už dříve Trumpův účet dočasně zablokoval kvůli příspěvkům, v nichž prezident odmítal odsoudit násilné středeční vniknutí svých podporovatelů do budovy amerického Kongresu. Trump také trval na svých nepodložených tvrzeních o podvodech v listopadových prezidentských volbách.

Podle agentury Reuters se předpokládá, že rozhodnutí Twitteru bude mít na podnik mírně negativní finanční dopady. „Očekávejte mírný úbytek uživatelů,“ uvedli analytici ze společnosti Berstein.

„Podobně jako Twitter se zachoval i Facebook, který dočasně zablokoval účty Donalda Trumpa. Akcie Facebooku však reagují výrazně klidněji a klesají jen o dvě procenta,“ upozornil hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Krajně pravicové skupiny jsou nadále velmi aktivní na digitálních platformách, jako je Parler, Gab, MeWe, Zello či Telegram, a mohly by se stahovat z mainstreamových sociálních médií, poznamenala agentura Reuters. Parler je nicméně nedostupný. O Parleru jako o své budoucí platformě uvažoval i Trump, když mu účet zablokoval Twitter.

Trump krok Twitteru označil za omezování svobody projevu. Uvedl také, že zvažuje vytvoření vlastní sociální sítě.

Německá kancléřka Angela Merkelová prostřednictvím svého mluvčího Steffena Seiberta označila krok sociálních sítí za „problematický“. Podle ní by pravidla měli nastavovat zákonodárci, nikoliv samy soukromé společnosti.

Reklama

Doporučované