Hlavní obsah

Twitter zveřejnil účty, které manipulovaly s informacemi

Twitter je největší zpravodajskou sociální sítí. Často tak bývá zneužitý pro šíření dezinformací.

Reklama

Sociální síť Twitter zveřejnila účty, které manipulovaly s informacemi. Jsou napojeny na Rusko a zřejmě i Írán.

Článek

Sociální síť Twitter dnes zpřístupnila účty a s nimi spojený obsah, jež souvisí s manipulativními informačními operacemi odhalenými od roku 2016. Zveřejněná data zahrnují přes 4 600 účtů napojených podle Twitteru na ruský a velmi pravděpodobně na íránský stát.

Twitter se letos zavázal, že bude pravidelně zveřejňovat a doplňovat svá zjištění týkající se zahraničního vměšování do politické konverzace ve svých službách. Od té doby se už síť podělila s příklady takového zasahování ze strany ruské agentury Internet Research Agency (IRA) a podobné snahy o ovlivňování, jež zřejmě vycházely z Íránu.

„Tyto velké soubory dat zahrnují 3 841 účtů spojených s IRA, které pocházejí z Ruska, a 770 dalších účtů, jež mohou pocházet z Íránu. (Tyto účty) obsahují více než deset milionů tweetů a přes dva miliony obrázků, GIFů (grafických souborů), videí a Periscope vysílání (mobilní aplikace Twitteru pro živé vysílání, pozn. red.), a to včetně raných aktivit na Twitteru z účtů spojených s těmito kampaněmi, jež se datují od roku 2009,“ sdělil Twitter na svém blogu.

Twitter a další celosvětová sociální síť Facebook se dostaly pod silnou kritiku v souvislosti s podezřením, že se Rusko přes ně snažilo takzvanou politickou reklamou ovlivnit předloňské prezidentské volby v USA, které vyhrál Donald Trump. Panují obavy, že k podobnému ovlivňování dojde v souvislosti s listopadovými volbami do amerického Kongresu.

Reklama

Související témata:

Doporučované