Hlavní obsah

Kalousek se žalobou neuspěl. Babišův útok na poslance TOP 09 poslaly soudy do Sněmovny

Ty ožralo, zloději zlodějský, řekl v Poslanecké sněmovně premiér Andrej Babiš poslanci TOP 09 Miroslavu Kalouskovi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Krajský soud v Praze potvrdil rozhodnutí prvoinstančního soudu. Případ sporu mezi Kalouskem a Babišem spadá pod imunitní výbor ve Sněmovně.

Článek

Žaloba poslance TOP 09 Miroslava Kalouska na premiéra Andreje Babiše (hnutí ANO), který ho na plénu Sněmovny mimo jiné nazval „ožralou“ a „zlodějem“, definitivně neuspěla před soudy. Podle nich by tento případ měl řešit mandátový a imunitní výbor dolní komory parlamentu.

Rozhodl o tom v neveřejném zasedání na konci minulého týdne pražský krajský soud. Ten tak potvrdil dřívější verdikt Okresního soudu Praha-západ.

Pražský krajský soud znění svého rozhodnutí zveřejnil v justiční databázi, ve které uvedl, že byl rozsudek soudu prvního stupně potvrzen. „Usnesení soudu nebylo ještě doručeno účastníkům řízení,“ zdůvodnila mluvčí pražského krajského soudu Jitka Kubešová, proč zatím nemůže rozhodnutí komentovat.

Kalouskův advokát Stanislav Balík i obhájce Babiše Jiří Urbánek řekli, že se zatím nemohou k případu vyjadřovat. „Ještě nemáme rozhodnutí soudu k dispozici,“ prohlásil Balík.

Kalousek ČTK řekl, že spor podle něho ale nekončí. Uvedl, že podá nejspíše dovolání k Nejvyššímu soudu. „Pokud je mi upíráno právo na nestranný proces, tak zcela určitě po poradě s právníkem přistoupíme k mimořádným opravným prostředkům,“ uvedl.

Imunitní výbor podle Kalouska věc projednávat nebude, protože se na něj neobrátí. Skutečnost, že se případ před výbor bez případného Kalouskova podnětu s největší pravděpodobností nedostane, potvrdil také jeho předseda Stanislav Grospič (KSČM).

Rozhovor s poslancem TOP 09 Miroslavem Kalouskem.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

V mandátovém a imunitním výboru Sněmovny zasedá i Miroslav Kalousek. Poslanci z Babišova ANO v něm mají osm z devatenácti členů.

Zákon uvádí, že vedle povinnosti se omluvit může poslanec dostat také pokutu. Ta by mohla být až do výše jednoho měsíčního platu poslance.

Miroslav Kalousek podle své žaloby chce, aby se mu Babiš omluvil na půdě Sněmovny a omluvu mu zaslal také písemně.

Důvodem je fakt, že premiér během jednání Sněmovny, které živě přenášela Česká televize, o Kalouskovi řekl, že „rozkrádal Ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“.

Babiš žalobu označil za nedůvodnou. Zdůvodnil to tím, že jeho projevy ve Sněmovně jsou chráněny takzvanou poslaneckou indemnitou.

Premiér Babiš také uvedl, že emotivně reagoval na Kalouskova slova a jeho výroky měly reálné základy. „Svoboda projevu účastníka parlamentní debaty musí požívat nejvyšší ochrany,“ reagoval Babiš na žalobu, kterou na něj Kalousek podal.

Reklama

Doporučované