Hlavní obsah

Ty víš, kudy běží zajíc? „Já nemusím používat šifry, mluvím na rovinu,“ říká sportovní boss Jansta

Dvě minuty z Výzvy s Miroslavem Janstou: Tajemné SMS i spory s šéfem olympioniků Kejvalem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bude posílat esemesky i lidem do Národní sportovní agentury? „Kdyby to takhle nebylo, tak jsme roboti. Chcete roboty, nebo lidi?“ říká předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Článek

Miroslav Jansta, mocný sportovní boss a právník s čilými politickými kontakty, je jedním ze stíhaných v kauze rozdělování sportovních dotací.

Svým lidem v komisi, jež peníze rozděluje, posílal SMS typu „Teď buď tvrdej, teď nesmíš ustoupit, potřebuji, abys to vyhrotil, máš respekt“. Ale nic špatného na tom nevidí: „Já nemusím dávat šifry. Já to říkám, jak to je. Na rovinu.“

Celý pořad Výzva s Miroslavem Janstou:

Výzva s Miroslavem Janstou: O kauze sportovních dotací i o tom, kdo chtěl ovládnout český sport.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Dalším obviněným je fotbalový šéf Miroslav Pelta, jehož tradičně „šifrovaná“ komunikace s bývalou náměstkyní na Ministerstvu školství Simonou Kratochvílovou lidi baví. „Ty víš, kudy běží zajíc,“ radil jí třeba, komu poslat dotace.

V souvislosti s vyšetřováním korupční aféry na Ministerstvu školství detektivové míní, že právě Jansta lobboval při rozdělování dotací proti ČOV a že zneužíval své nadstandardně dobré osobní vztahy s ostatními obviněnými a požadoval po nich poskytování informací o činnosti ministerstva, na které neměl nárok.

„Správné to nebylo a já bych si to v minulosti nikdy nedovolil a to jsem se znal se spoustou ministrů školství a tykal si s nimi. Paní ministryně Valachová slibovala spravedlivé financování, ale nic se nestalo – nebyla metodika, nebylo bodové hodnocení. Nechala to na libovůli úředníků, a ti si to dělali po svém,“ říká Jansta.

Jedenáct milionů navíc

Tvrdí dokonce, že k esemeskování a lobbování přes známé ho dotlačila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová, za níž se financování sportu po policejním zásahu zhroutilo. Podle obvinění Jansta mimo pravidla vylobboval pro ČUS navíc jedenáct milionů, které byly původně podle tabulek Ministerstva školství určeny pro olympijský výbor a Sokol.

Bojí se tedy soudu? „Protože vím, jak to celé proběhlo, tak se ničeho neobávám. Nemohu být odsouzen na to, že úřednice ministerstva zfalšuje výpočet pro rozdělování peněz, já se jako předseda největšího spolku cítím ošizen a tak se ozvu. Tam je trestný čin někoho jiného, rozhodně ne můj,“ argumentuje Jansta.

Už dříve dokonce řekl větu, že „všechno je postavené na lobbismu, jen to nechce nikdo přiznat veřejně”. I dnes na otázku, jestli je správné volat svým lidem v komisi, odvětil: „Nejsme roboti. Nebo chcete, aby tam byli roboti?“

Reklama

Doporučované