Hlavní obsah

Tyč se zrcadlem jsem si vybrečela. Se světovou primabalerínou Dariou Klimentovou na místech jejích začátků

„Milovala jsem gymnastiku, pak mi řekli, že budu dobrá baletka. Hlavně, že jsem mohla švihat nohama,“ vzpomíná na dětství Daria Klimentová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Měla jsem šteští,“ vysvětluje svoji hvězdnou kariéru první sólistky jednoho z nejprestižnějších baletních domů na světě Daria Klimentová. „Byla mimořádně nadaná a neuvěřitelně pilná,“ říká její okolí.

Článek

Přišla z konzervatoře mezi zlaté portály Státní opery, kde tančil Balet Národního divadla, a nebrala to jako něco výjimečného.

„Neuvědomovala jsem si, kde tančím. Když je někomu osmnáct, nepřemýšlí o tom. Věděla jsem jen, že mám štěstí, když dostávám hlavní role. To až později, když jsem měla angažmá v Kapském Městě, Edinburgu a Londýně, jsem se sem vracela, chodila se podívat na představení,“ vzpomíná Daria Klimentová uprostřed hlediště bez sedadel, zdobení lóží kryjí plachty.

„Ty nepůjdeš kvůli roli na potrat?“ Daria Klimentová o zákulisí světového baletu

Intimní zpovědi: Daria KlimentováVideo: Seznam Zprávy

Státní opera totiž prochází generální rekonstrukcí. Místo jeviště je ohromná díra a do natáčení zní sbíječky. Šatna, kde se Daria připravovala na představení, má čerstvou omítku a ze zdi trčí kabely. „Rituál před představením začal už ráno: šla jsem na trénink, pak jsem měla velký oběd, abych měla sílu, šla jsem si lehnout, znovu se najedla a dvě hodiny před představením jsem přišla sem, začala jsem se líčit, vlastně vybírala špičky a pak asi tak půl hodinky, tři čtvrtě jsem šla na jeviště, abych se rozcvičila znova,“ vzpomíná.

Se štábem pořadu Moje místa si Daria udělala procházku po místech svých začátků: uvidíte třeba baletní tyč se zrcadlem, kterou si do pokojíčku paneláku v Horních Počernicích vybrečela na rodičích. Zašli jsme také za bývalou spolužačkou i na taneční konzervatoř. „Teď tu mají na podlaze baletizol, my jsme ještě trénovali na parketách. Lili jsme si na něj vodu, aby neklouzal, občas jsem si pod špičky i plivla,“ směje se Daria.

Další zastávkou je Anenský klášter, konkrétně baletní sál Národního divadla. Daria tu už 16 let pořádá renomované Ballet Masterclasses in Prague, kam jezdí kolem 150 mladých tanečníků ročně. Můžu oči nechat na štíhlé paní profesorce, která i po skončení baletní kariéry točí jednu piruetu za druhou a nohama švihá tak, že nepoznáte, že má skoliózu, problémy s kyčlí a čtyřikrát operované koleno. „Musím denně cvičit, aby svaly držely pohromadě, jinak bych skončila na vozíku.“

Proč právě dívka z Horních Počernic získala hned po konzervatoři sólovou smlouvu v Baletu Národního divadla? A proč pak jako jedna z primabalerín Anglického národního baletu tančila právě ona většinu premiér a chodila za ní do šatny princezna Diana? Na tajemství jejího úspěchu jsme se zeptali jak Darii samotné, tak její profesorky, spolužačky z ročníku a režiséra Martina Kubaly, který několik let mapoval její kariéru.

Pořad Moje místa vysílá TV Seznam v premiéře každé úterý ve 20:00, následují Intimní zpovědi ve 20:30.

Moje místa Darii Klimentové jste v premiéře mohli vidět v Televizi Seznam v úterý 16. dubna.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované