Hlavní obsah

Týden do brexitu, nebo také ne… V EU se zvedá nálada menších firem, Česko je výjimkou

Jak vnímají dopady brexitu české firmy a jaké tyto dopady doopravdy budou?Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Navzdory rizikům plynoucím z brexitu ve většině zemí EU nečekaně roste Index podnikatelské nálady malých a středních podniků.

Článek

V Česku index mírně klesl, nicméně očekávání českých malých a středních podniků co do počtu objednávek, objemu investic nebo nabírání zaměstnanců pro následujících šest měsíců naznačuje obrat k lepšímu, ukázal nedávný výzkum organizace SMEunited, které data za Česko dodává Hospodářská komora ČR.

Nálada malých a středních podniků v zemích potenciálně nejvíce poškozených brexitem, což jsou podle SMEunited Velká Británie, Irsko, Dánsko a Belgie, se od loňska výrazně propadla. Ale malé a střední podniky v EU jako celku nevěří, že by rizika včetně brexitu měla na jejich podnikání vážné dopady. Svědčí o tom Index podnikatelské nálady za celou EU, který se zlepšil o půl bodu na 77,1. Nálada českých podniků je stále výrazně lepší než ve zbytku EU.

Firmy do 250 zaměstnanců jsou silně závislé na domácí poptávce, která roste díky klesající nezaměstnanosti a rostoucím mzdám. Zlepšení kondice evropských podniků s ohledem na teritoriální strukturu českého exportu může posílit poptávku po tuzemských výrobcích. To by se příznivě projevilo i na zakázkách českých firem a na růstu českého hospodářství, uvedla Hospodářská komora ČR.

Index podnikatelské nálady malých a středních podniků je publikován dvakrát ročně vždy před zasedáním Evropské rady na základě odpovědí 30 000 podnikatelů . Metodika šetření i výpočtu je pro všechny země shodná. Index je počítán jako průměr malých a středních podniků, které nahlásily pozitivní nebo stabilní situaci a očekávají pozitivní nebo stabilní vývoj pro další období. Proto se Index může pohybovat od 100 (vše pozitivní nebo alespoň neutrální) do 0 (vše negativní).

Reklama

Související témata:

Doporučované