Hlavní obsah

Týden doma, týden v lavici. Ředitelé vymýšlejí školu podle Prymuly

Foto: Jan Kozel

Polovina tříd na druhém stupni základních škol zůstane příští týden prázdná (ilustrační snímek).

Reklama

Třídy na druhých stupních základních škol se rozdělí na půlku: jedna bude ve škole, druhá doma. A další týden obráceně. Ředitelé ale neočekávají, že by obě skupiny dodržovaly rozvrh. Na doma dostanou žáci úkoly.

Článek

Od pondělí startuje pro druhé stupně základních škol zcela nová koronavirová výzva. Zatímco na jaře si učitelé a žáci vyzkoušeli plně distanční výuku a následně nepovinnou docházku a konzultace pro deváté třídy a maturitní ročníky, začátkem příštího týdne se přesunou do hybridní formy vyučování.

Polovina žáků druhého stupně zasedne do lavic, druhá polovina zůstane doma a další týden se obě skupiny vymění. Tato pravidla představil po čtvrtečním mimořádném jednání vlády ministr školství Robert Plaga (za ANO). Vycházejí z opatření, k nimž byli vláda a ministr zdravotnictví Roman Prymula donuceni stále horším vývojem koronavirové epidemie.

„Variantou, která se ukázala jako nejvíce průchozí, je týdenní střídání celých tříd. Pokud tedy máte na druhém stupni třídu A a třídu B, tak první týden bude třída A chodit prezenčně a třída B bude na distančním vzdělávání, a další týden si to vymění,“ vysvětlil nové opatření Plaga.

Pokud je na škole jen jedna třída v každém ročníku, rozdělí se vyučování tak, že přítomna bude polovina tříd. Například šestá a sedmá třída zůstane doma, osmá a devátá třída pokračuje v klasické výuce. A za týden si to vymění.

Režim na základních školách se tak připodobní tomu na víceletých gymnáziích, kde se už v tomto týdnu prezenčně učí pouze nižší stupeň do deváté třídy, a zbytek starších žáků dálkově.

Doma se bude vařit

Ředitelé základních škol už nyní vymýšlejí, jakou formu pro vyučování příští týden zvolí. Uzavření druhých stupňů základních škol se víceméně očekávalo, takže alespoň základní představu už mají.

Ředitelka ZŠ Brigádníků v Praze 10 Karin Marques tak uvažuje o tom, že polovina žáků, která bude přítomná ve škole, pojede nadále podle rozvrhu, třídy v distanční výuce budou ale pracovat především samostatně.

„Týden, kdy zůstanou doma, bude věnován samostatným pracím v aplikacích a na zadáních ve virtuální třídě. Ve škole to potom s nimi procvičíme. Hlavně se ale budeme chtít prezenčně věnovat interakci a spolupráci žáků v týmech a obecně sociálním dovednostem, které nelze zvládat distančně,“ popisuje Marques.

Doma se pak žáci mohou věnovat nejen úkolům, ale i praktickým dovednostem.

„Hned jsme si s ostatními kolegy říkali, že můžeme žákům v rámci praktického vyučování zadat, aby se doma pustili třeba do vaření obědů,“ napadá ředitelku ZŠ Brigádníků jeden z možných příkladů.

Předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý si pak umí představit, že i žáci na distanční výuce pojedou víceméně podle rozvrhu.

„Pedagog odučí třeba hodinu v šesté třídě, která je ve škole, a pak přejde do učebny, kde má hodinu s devátou třídou, ta ale bude doma, takže si otevře počítač, dá si na něj kameru a odvysílá hodinu,“ popisuje Černý, který je ředitelem Masarykovy ZŠ v pražských Klánovicích.

To ale na druhou stranu neznamená, že je nutné všechny předměty streamovat on-line.

„Distanční výuka funguje i v tom dávkovém systému. Některé předměty se prostě nebudou vysílat a žáci jen obdrží úkoly, další se třeba omezí na týden úplně. Důležité je, že žáky ob týden uvidíme, takže se nestane, že se některé dítě dva měsíce vůbec nedotkne školy,“ dodává Černý.

Konec výjimkám pro SŠ, úleva pro ZUŠ

Základní školy ale nebudou jediné, kterým se změní od pondělí režim, ačkoliv ostatní stupně vzdělávání už tak razantní změna nečeká.

Zcela beze změny budou fungovat mateřské školy a také první stupně základních škol, včetně školních družin. Ministr školství Plaga jen upozornil, že by se v nich neměli potkávat žáci z různých tříd. Dva týdny pak nesmí fungovat školní kluby.

Režim se uvolní pro základní umělecké školy – od pondělí je tam umožněna individuální výuka.

Zpřísní se ale naopak pro střední školy. Se začátkem nového týdne se uzavřou i ty, které dosud zůstávaly otevřené, to znamená střední školy v zelených regionech – Královéhradeckém, Jihočeském, Olomouckém a Libereckém kraji (bez okresu Liberec) a v okrese Rokycany v Plzeňském kraji.

To samé platí pro vysoké školy, které zatím neuzavřela příslušná krajská hygienická stanice.

„Jedinou výjimkou je účast na klinické a praktické výuce a praxi studentů studijních programů všeobecného lékařství, zubního lékařství, farmacie a dalších zdravotnických studijních programů,“ dodal ministr Plaga.

Reklama

Doporučované