Hlavní obsah

Týden po bezpečnostním zákonu už má Čína v Hongkongu i příslušný úřad

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Nejvyšší hongkongští představitelé se zástupci čínské komunistické strany dnes otevřeli nový národní bezpečnostní úřad v Hongkongu. Úřad pro zajištění národní bezpečnosti otevřel týden po aktivaci bezpečnostního zákona.

Článek

Kritici normu vnímají jako další zhoršení svobod, které byly této bývalé britské kolonii přislíbeny v rámci jejího návratu pod správu Pekingu.

Slavnostního otevření úřadu se zúčastnila i správkyně Hongkongu Carrie Lamová a její dva předchůdci. Na místě panovala přísná bezpečnostní opatření, napsala agentura AP.

Jen několik hodin po slavnostní ceremonii zakázaly hongkongské úřady studentům ve školách zpívat píseň Glory to Hong Kong (Sláva Hongkongu), která je neoficiální hymnou prodemokratického protestního hnutí. Jak uvedla agentura Reuters, tento zákaz ještě více rozdmýchal obavy, že nový bezpečnostní zákon rozdrtí práva nejsvobodnějšího čínského města. Následoval jen několik dní poté, co veřejné knihovny z regálů odstranily knihy prominentních prodemokratických osobností.

Nový bezpečnostní zákon vstoupil v platnost 30. června. Definuje čtyři trestné činy, u kterých bude uplatňován a jimiž jsou separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráce s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost. Nový zákon podle kritiků znamená konec principu „jedna země, dva systémy“, kterým Čína Hongkongu při jeho převzetí od Británie v roce 1997 zaručila určité svobody a práva na dobu 50 let.

Maximálním trestem za závažné porušení právní úpravy je doživotní vězení, podezřelí v některých případech mohou být souzeni v pevninské Číně. Hongkongská vláda již dříve uvedla, že porušením zákona může být právě i použití sloganu „Osvoboď Hongkong, revoluce naší doby!“, který si oblíbili demonstranti.

Policie také na základě zákona získala značné pravomoci, například může provádět prohlídky bez příkazu a nařídit poskytovatelům internetových služeb odstranění obsahu, jenž by odporoval novému zákonu. Na to už zareagovala celá řada technologických společností včetně Facebooku, Googlu a Twitteru, které oznámily, že přestanou zpracovávat žádosti policie o data uživatelů v Hongkongu. Microsoft a Zoom dnes oznámily, že se zachovají stejně.

Reklama

Doporučované