Hlavní obsah

Týden po ničivé vichřici: Škody jsou za miliardu a ješte porostou

Reportáž z pražské zoo po řádění vichřice.

 

Reklama

Vichřice, která se prohnala Českem koncem minulého týdne, zabíjela, nechala lidi bez elektřiny, uvěznila cestující Českých drah a nechala zavřené brány pražské zoo.

Článek

Minulou neděli Česko zasáhla nejsilnější vichřice za posledních deset let. V jejím důsledku přišli o život čtyři lidé. Obyvatelé České Jablonné byli bez elektrické energie čtyři dny. Lidé v Dolních Mikulášovicích pak zůstali 35 hodin bez topení.

Pojišťovny zatím vyřešily zhruba pětinu škod, které jejich klientům způsobila v neděli vichřice. Celkový odhad objemu desítek tisíc událostí se blíží miliardě korun. Počty nahlášených škod klesají, přesto pojišťovny čekají nárůst v pondělí poté, co klienti o víkendu navštíví chaty a chalupy.

Materiální škody, které silný vítr napáchal Českým drahám, dosahují výše 10,8 milionu korun. Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek odhaduje škody v zahradě na dva miliony.

Zoo neotevřela poprvé od povodní v roce 2013

Brány pražské zoo zůstaly zavřené v neděli i v pondělí. Stalo se tak poprvé od povodní, které zasáhly Prahu v roce 2013. Silný vítr v zoologické zahradě koncem minulého týdne odnesl střechu seníku. V prostoru vyhrazeném návštěvníkům u občerstvení V Oboře nevydržela nápor živlu borovice.

V úterý pak měli návštěvníci možnost přinést spadané větve, které dali ošetřovatelé místním býložravcům.

Na bilanci škod a situaci v pražské zoo po řádění vichřice se můžete podívat ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované