Hlavní obsah

Týden se nemohli vrátit do Česka kvůli opatření, Vojtěch oznámil změnu

Foto: ČTK/ABACA/AA/ABACA, ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Po uvolnění restrikcí vyrazili do svých rodných zemí za rodinami či lékařskými zákroky. Z ničeho nic je ale zastihla změna v ochranném opatření. Na čtvrteční oznámení Adama Vojtěcha tak čekali jako na smilování.

Článek

Čekala, až bude mít volno ve škole i v práci, aby navštívila babičku v Petrohradě. Krátce po příletu do Ruska se však Ukrajinka Yelyzaveta, hobojistka z Plzeňské filharmonie, dozvěděla, že ji zpátky do Česka kvůli šíření delta varianty už nepustí.

Prvním červencem totiž začalo platit nařízení českého Ministerstva zdravotnictví, které zakazovalo cestovat do Česka všem, kteří byli v Rusku víc než 12 hodin posledních 14 dní. Rusko totiž spadá do kategorie zemí s extrémním rizikem nákazy. Jenže úředníci zveřejnili opatření jen dva dny před začátkem platnosti. A dotklo se i českých rezidentů, tedy studentů či pracujících, kteří mají rodiny a kořeny v Rusku.

„Nová opatření mě zastihla cestou do Petrohradu a už v Rusku jsem pochopila, že nemám možnost se vrátit domů do České republiky. I kdybych jela zpátky z Ruska na Ukrajinu rovnou, stejně bych neměla možnost odletět do Česka, jelikož jsem se nacházela v Rusku více než 12 hodin,“ psala Yelyzaveta z Petrohradu.

Po týdnu čekání ale přišly dobré zprávy. Hobojistka se může vrátit do Česka, kde již sedm let bydlí. „Dnes upravujeme ochranné opatření tak, aby mohli do ČR vstoupit ze zemí s extrémním rizikem nákazy také cizinci s dlouhodobým pobytem,“ napsala ve čtvrtek Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Ministerstvo zdravotnictví tak znovu aktualizovalo ochranné opatření, podle kterého se mohou do Česka vrátit také občané třetích zemí, kteří zde „mají dlouhodobý nebo trvalý pobyt“. Celé znění aktualizovaného opatření najdete zde.

Nemám možnost vrátit se domů

I když se komplikace s cestováním vyřešily, cestovatelské vakuum trvalo týden. Yelyzaveta se tedy rozhodovala, jestli zůstane s rodinou v Rusku a ztratí termín očkování v Plzni, nebo odcestuje mimo Rusko na dva týdny. Rozhodla se tak pro neplánovanou dvoutýdenní dovolenku v Turecku, po které ji čeká pětidenní karanténa v Česku.

Problém způsobil jeden odstavec v jinak běžném cestovatelském semaforu Ministerstva zdravotnictví. V opatření s účinností od 1. července totiž bylo uvedeno, že mezi země s extrémním rizikem nákazy onemocněním covid-19 se nově zařazuje i Rusko.

Byl zaveden i zákaz vstupu do Česka, který se vztahoval na všechny cizince, „kteří jsou státními příslušníky zemí s extrémním rizikem výskytu onemocnění covid-19 a kteří v těchto zemích pobývali déle než 12 hodin v posledních 14 dnech“. Přičemž výjimky, které určovaly, na koho se tento zákaz nevztahoval, pozapomněly na lidi, kteří mají povolení na dlouhodobý pobyt v České republice (typicky kvůli škole nebo práci).

Na sociálních sítích na tento problém upozornilo několik uživatelů přímo vlastními příběhy. Vznikl i otevřený dopis, který vyzýval Ministerstvo zdravotnictví k umožnění návratu cizincům s dlouhodobým pobytem v ČR.

Po týdnu čekání ministr zdravotnictví Vojtěch ve čtvrtek na Twitteru oznámil, že opatření změní a žádosti téměř tři a půl tisíců signatářů otevřeného dopisu vyhoví. Seznam zemí s extrémním rizikem nákazy je podle něj proměnlivý kvůli šíření nových mutací. „Nechceme však bránit dlouhodobě žijícím cizincům a jejich rodinám v návratu do ČR,“ napsal Adam Vojtěch.

Příběh Ukrajinky Yelyzavety není zdaleka ojedinělý. Petici za ochranu práv cizinců v České republice podepsalo téměř 3 500 lidí a komentáře se jen hemží příběhy, kdy vládní nařízení ze dne na den rozdělilo děti od rodičů, ale i manželské páry.

„Jsem původně z Ruska, kvůli zdravotnímu stavu a nutnosti podstoupit operaci jsem do Moskvy přijela 19. června. 29. jsem se dozvěděla, že od 1. července budou platit nová opatření, Rusko bude zařazeno na černý seznam a že se jako studentka, která má dlouhodobý pobyt v Česku, zpátky do Prahy nedostanu. Nemohla bych tam, ani kdybych splňovala všechny podmínky,“ popisuje pro Seznam Zprávy Anastázie, která svůj problém sdílela na Instagramu.

Foto: Instagram/r.renaissance.r

Anastázie na problém upozorňovala také na sociálních sítích.

Dočkala se vlny podpory a její hashtag „Chci domů“ se těšil popularitě, kromě operace ale musela přemýšlet nad existenčními problémy. „Jsem studentkou AVU a architektkou, ráda si udělám po návratu PCR testy, budu dodržovat karanténu a těším se na možnost obdržení vakcíny proti covidu-19,“ napsala k příspěvku.

Dodává, že se s ní spojili i další studenti v nouzi. „Například jedna ze studentek, se kterou jsem se spojila, začala řešit, že bychom jako studenti museli podat žádost o prodloužení víza do konce srpna, ale to bychom mohli udělat jen v Česku, kam nemůžeme. Kdyby opatření platilo déle, přijdu o vízum. A to nemluvím o tom, že stále platím nájem v Praze, mám tam všechny svoje věci, práci, kamarády a přítele,“ popisuje Anastázie, které se po čtvrteční aktualizaci ochranného opatření značně ulevilo. Připomíná však, že bylo opatření naprosto nepochopitelné. „Stát lidem vydá víza, ale ministerské opatření pak fakticky zabránilo naplnění účelu pobytu,“ uzavírá.

Reklama

Doporučované