Hlavní obsah

Týdenní číslo je čím dál horší. Češi mohou být nechtění v dalších zemích

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Čeští turisté by se mohli v zahraničí začít potýkat se stále většími problémy. S tím, jak přibývá nakažených, totiž ostatní státy upravují cestovní podmínky.

Článek

Jsou to přesně dva týdny, co premiér Andrej Babiš oznámil, že mluvil s řeckým premiérem. Po jeho „osobní intervenci“ Řecko vyřadilo Česko ze seznamu zemí, jejichž občané musejí při vstupu do středomořské republiky předkládat negativní test na covid-19.

V řadě států ale pro Čechy tato podmínka platí a hrozí, že jich brzy přibude.

Například Velká Británie podmínky pro vstup určuje podle sedmidenního přírůstku přepočteného na populaci. „Pokud je v zemi nárůst vyšší než 20 nových případů na 100 tisíc obyvatel za 7 dní, je pravděpodobné, že země bude přidána na karanténní seznam,“ popsal pro server Independent strategii země cestovatelský poradce Paul Charles. Již 10. srpna přitom bylo Česko podle serveru pod drobnohledem ostrovních úřadů. A od té doby se situace v tuzemsku o poznání zhoršila.

Čísla za tento týden mluví jasně - od pondělí přibylo 1026 nově nakažených, což je 342 pozitivně testovaných na den.

Pokud by od čtvrtku do neděle přibylo denně průměrně 250 nových případů, dalo by to celkem přes 2000 případů za týden a Česko by překonalo zmíněnou hranici - tedy více než 20 nových případů na 100 tisíc obyvatel za 7 dní - a cestování do Spojeného království by se mohlo zkomplikovat.

Nakažených v zemi skutečně přibývá nejrychleji od začátku epidemie. V pátek se poprvé denní přírůstek dostal přes hranici 500 pozitivně testovaných, sedmidenní i měsíční průměry ukazují, že takto rychle nemocní ještě nepřibývali.

Pomalu roste také další statistika, která má potenciál být výrazně znepokojivější. Přibývá lidí, kteří museli být kvůli koronaviru hospitalizováni. Stále jde o nižší jednotky, přesto jich jen za úterý přibylo pět. Poměr těch, kteří jsou kvůli nemoci covid-19 v těžkém stavu a/nebo s vysoce intenzivní péčí, se od poloviny srpna pohybuje zhruba mezi jednou pětinou a jednou čtvrtinou.

Vzhledem k tomu, že hospitalizovaných je méně než v dubnu a že podíl osob v těžkém stavu je víceméně stejný jako v období nejvyšší špičky, zdá se, že v nemocnicích nekončí tolik lehkých případů. Pokud tedy je někdo hospitalizován kvůli koronaviru, je vyšší pravděpodobnost, že bude potřebovat intenzivní péči. Česko ale dále patří mezi země s malým procentem těžkých případů.

Prohlédněte si také aktuální mapu Evropy, která ukazuje, zda v jednotlivých státech čekají na Čechy kvůli koronaviru nějaké nástrahy při příjezdu či příletu. Do dvoutýdenní karantény musí čeští turisté například ve Slovinsku, kam jednu dobu již jezdili bez omezení. Deset dní v karanténě je čeká v Norsku, čtrnáct v Estonsku. Obě země informace pravidelně aktualizují, Česká republika však stále vychází špatně. Do Finska bez udání důvodu Češi nemohou vůbec, výjimku tvoří cestování za prací, rodinou či školou.

Reklama

Související témata:

Doporučované