Hlavní obsah

Týdenní pobyt v temnotě hlubší prožitky nepřinesl. Proto se nyní muž ponoří do tmy na celých čtyřicet dní

40 dní ve tmě.Video: Barbora Němcová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čtyřicet dní ve tmě plánuje strávit 56letý Miroslav Ragán z jižní Moravy. Do Chlistova nedaleko Klatov si s sebou veze mimo jiné běžecký pás či šamanský bubínek. Do tmy se uzavře 1. května. Takto dlouhý pobyt před ním v Česku zřejmě ještě nikdo neabsolvoval.

Článek

„Nedá se očekávat vůbec nic, očekávání jsou vždy lichá. Přijde to, co přijít má,” svěřuje se Miroslav Ragán, který se k alternativním metodám uchýlil před 15 lety.

Před dvěma lety absolvoval svůj první pobyt ve tmě. Tehdy trval týden. A i když si Ragán dobře odpočinul, hlubší prožitky se nedostavily. Napodruhé se proto rozhodl pobyt ve tmě výrazně prodloužit.

V prvních dnech bude zřejmě hodně spát, postupně bude více přivykat tmě. „Budu si dělat zápisky stejně jako při minulém pobytu,” konstatuje Miroslav Ragán.

V Chlistově je minimální doba pobytu sedm dní, kdykoliv má ale člověk možnost jej ukončit.

„Ne že by se u nás stávaly zázraky, odehrává se tu ale iniciace nitra člověka. Může tu najít odvahu se sebou něco udělat, něco změnit a vstoupit na nová bílá místa svého života,” vysvětluje Břetislav Votrubec, průvodce terapie tmou v Chlistově. Sám ve tmě strávil 14 dní.

Reklama

Související témata:

Doporučované